Monday, November 29, 2010

-tip pengurusan kewangan pelajar-

 SALAM SEMUA.

hari ni agak gembira sebab man u dah leading premier league kot.haha.
seronok tgok adik ak begang giler ngan man u coz chelsea dah turun takhta.
hee.honestly.ak pun xsure kenapa budak lelaki minat sangat bola sepak.
ak kalo tgok bola bleh tertido kot.tambah tambah ak xkenal sapa pun player
 dia.hehe.so kepada bakal suami sy.awk bleh je ajak sy tgok bola ngan awk.
tp sy tido je okay? :)

okay.di hari yang agak mendung ckit ni.ak nak kongsi ngan korang tip lagi.
ehem.well well.ak cari tip ni utk ak sebenarnyer.tp sharing is caring kan.
jom kongsi tip menguruskan kewangan utk student.

 beli nota yang telah dikitar semula oleh senior senior.so korang xpyh la beli 
text book yang mahal tu eh.

gunakan kad pelajar sebaik mungkin.selalu nyer kad pelajar mesti dapat diskaun.tgok wayang pun murah ckit kalo guna kad pelajar.hee :)

rancang kewangan korang.simpan la rm2 satu hari ke.menabung amalan mulia. :)

beli apa yang perlu sahaja. *ni mcm pesanan ummi je* hee.

guna facilities yang disediakan oleh pihak universiti sebaik mungkin.
contoh nyer.kalo xda laptop.bleh ke library utk on9.xperlu ke 
cybercafe yang memerlukan bayaran.

top up bila perlu je.guna kan perkhidmatan prabayar paling murah.so xda la 
duit habis utk top up je kan?


ha! adik adik.itu lah antara tip yang ak jumpa.penat google ni.tp ada 
btol nyer tip tip tu.harap korang semua dapat manafaat eh.berjimat 
cermat amalan mulia! :)



duit duit.ke mana kau duit! :)


bila dah ada tip uruskan kewangan.lepas ni bleh berendam dalam duit.haha :)




p/s: kepada pelajar uia yang dah nak grad.jangan lupa print graduation slip! :)
terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

6 comments:

AiDa AzRyN said...

Whoa.. bagus tips ni.. :)

miss epa said...

aida: haha.thanks! :)

ChiKeDees said...

macam pernah ku buat dulu...hehe

miss epa said...

chikedees: sama eh?hee.kita pun google bnyk tmpat kot.

dila said...

dah cuba nak saving rm2 sehari, tapi selalu pergi xcukup bajet :C

miss epa said...

dila: kalo xcukup.kurang kan ckit jadi rm1.