Sunday, January 16, 2011

-saya benci gastrik!-

salam semua.

hari ni ak teman kawan ak cari barang dekat sg weng.
punyer ah penat.sebab penat nyer sebab ak punyer kasut
harga rm19.90.so memang abis pink ah kaler kaki ak.huu.
pastu ak xsempat breakfast.puko 3 ptg xmakan lagi.
ah.memang angin la perut ak ni.adoi.bila on the way balik
uia.kepala dah pening pening dah.nk termuntah pun ada.
dah macam ibu mengandung plak muntah muntah kan?hee.

sekarang ni online kejap sbab rsa cam kena bkak blog dulu 
sebelum berehat.hee.nmpak x betapa ak addicted kepada
hobi blogging ni.hee.oleh sebab ak ni salah sorang pengidap
penyakit gastrik yang agak teruk.smpai ke hospital kalo
ak kena gastrik tau.fuh!punyer ah teruk kan?
jom.ak nak share ngan korang something pasal penyakit
gastrik ni.check out :


Gastrik ialah radang selaput perut (stomach) dan boleh
 dibahagikan kepada 2 iaitu akut (acute) yg menyebabkan 
sakit yg tidak lama dan kronik yg memakan masa yg lama 
mungkin bertahun-tahun.


Punca penyakit gastrik antaranya, makanan atau minuman yg 
menambahkan pengeluaran asid atau menyebabkan luka selaput 
perut seperti mengambil ubatan tertentu (aspirin, NSAID, steroid, 
zat besi, potassium), minum alcohol (arak), mengalami tekanan atau 
stress, mendapat jangkitan (siflis, TB, jangkitan H. Pylori, cacing),
mengamalkan tabiat yg buruk (menghisap rokok, suka minum 
kopi, nescafe, cola dan teh).


Bagi kes gastric yg biasa, ubatan seperti ‘antacid’ (MMT, Mylanta,
 Gelusil) seringkali boleh membantu. Apabila ia sudah luka dan 
menyebabkan ulser ubat lebih kuat mungkin diperlukan antara yg 
popular ialah H2 receptor antagonist (Famotidine, Nizatidine), 
antibiotic (jika berpunca daripada kuman Helicobacter pylori).


banyak je lagi info pasal gastrik ni.ak baca ak yang cuak.
ada sesetengah pesakit tu bleh kena cancer usus lepas
mengalami gastrik yang teruk ni.huu.mintak dijauhkan la kan.
kepada korang yang mengalami masalah gastrik yang teruk.
sila lah rujuk doktor.nnti makin parah plak.hee.pandai je
nasihat orang kan?diri sendri xnak buat plak.haha.
k lah korang.wa nak berehat dulu.malam ni wa blogwalking eh! :)





p/s: i'm done trying.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

8 comments:

selipar biru said...

semoga cik efa sihat2 slalu =)

jaga makan minum =)

SweetSyaza said...

kite pong benci gastrik dulu,tapi skg da ok,migrain pulak dtg...pehhh...

fairuzhani said...

aku pom bencik gak.

miss epa said...

selipar biru: time kasih :)

miss epa said...

sweetsyaza: hee.sabar eh :)

izzad b* said...

moga cepat sembuh :)

miss epa said...

fairuzhani: hee.sama la kita. :)

miss epa said...

izaad: thanks :)