Monday, January 31, 2011

-Tip Menghadapi Exam-

salam semua.

hari ni hari yang agak memenatkan sebab semalam tido 
lewat.ada anual grand dinner utk mahallah(hostel).klas plak
puko 9 pagi lagi.lepas kelas calculus terus p tasmid ayat al furqan
dengan ustaz.lpas tasmid ayat.ada briefing pasal kulliyah math dekat
uia kuantan.pastu makan kejap.and then blogging.fuh!lega.hee.

lepas je briefing tadi baru ak perasan yang ni last week klas sebab
lepas rayer cina ni dah start revision period utk final exam.adoi.
final dah around the corner dah.even ak amik calculus je sem ni.
tapi penat gak sbb calculus ni agak critical ah gak.punyer ah susah.
nak tercabut kepala ak.haha.

so sempena exam final yang bakal kunjung tiba.ak nak kongsi
ngan korang tips menghadapi exam.mybe ramai je yang dah tahu.
biasalah tip tip camni dari zaman sekolah lagi kot diceramahkan ke 
telinga kita.kata cikgu cikgu.persediaan yang cukup itu penting.hee.
so .jom check out :


latihan yang mencukupi
 ni yang paling penting.korang kena lah buat latihan
yang mencukupi.latihan yang banyak ni mampu buat korang 
tersnyum time exam sbb korang dah buat persiapan yang ckup.
stiap kali korang rasa malas nak buat latihan cuba korang bayangkan
perasaan menyesal korang time xleh jawab exam.mesti cam sedih 
giler kan.so berpegang lah pada prinsip bersusah susah dahulu.
bersenang senang kemudian.insya allah.

tidur yang cukup
ni sgt penting ya.terutama bagi korang yang nak amik
subjek yang memerlukan jwapan yang dalam essay.korang kena
karang fakta panjang panjang.so bg mengelakkan korang tertidur 
masa exam.korang dinasihatkan agar mempunyai tidur yang cukup.
bagi yang amik subjek kira kira macam ak.diberi sedikit kelonggaran 
ah.sebab mengira selalunyer xbuat mata mngantuk.tidur yang 
cukup adalah antara 6-7 jam sehari.

berfikiran positif
 ni pun sgt penting.bagi korang yang mengalami masalah seperti
kurang bersedia atau kurang keyakinan.korang hendaklah sentiasa 
berfikiran positif.sematkan kata kata semangat contoh nyer
'ak boleh ah' ataupun 'something is better than nothing'.hee.
even korang cuak.korang kena tenangkan hati.xperlu risau dengan 
result korangkemudian hari.yang penting korang dah berusaha
 bersungguh sungguh.

jaga pemakanan
ni yang selalu ibu bapa kita tekankan.zaman ak spm dlu pun
penat kena ceramah dengan ummi pasal pemakanan.makan lah
makanan yang memberi khasiat pada kita.balance diet eh.supaya
otak kita sentiasa cergas.elakkan makanan yang bleh memudaratkan
kesihatan dan minda.contoh nyer megi,kepala ikan dan laen laen.

berdoa dengan sepenuh hati
setelah berusaha dengan bersungguh sungguh.lastly bertawakal lah
dengan Allah yang satu.doa banyak banyak.insya allah.Allah itu
maha mendengar.so korang pun kenalah rajin berdoa supaya
dipermudahkan oleh Allah utk setiap urusan korang.jangan lupa
baca surah al waqiah eh. :)


 tu jelah yang ak mampu kongsi ngan korang.harap harap kita 
semua dapat manafaat dari info kat atas eh.kepada korang yang 
nak exam or dah baru lepas exam.gud luck utk semua.semoga
berjaya dan mendapat result yang baik.






p/s: bitaufik wannajah utk semua stdent uia.may Allah bless u. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

18 comments:

ieda said...

uishh exam .. huhu dah lama x fikirkan pasal exam :)

Wan Gerrard said...

thanks tips ni ^_^
good luck to u~

Jom: Kalau Gerrard jadi Boss

Cikgu Fikri said...

wah..
bgus betul buat entry pasal ni...
tp kan, suasana exam di sekolah, sgtlah berbeza ngan suasana exam di IPTA...
huhuhuh..
tp, yg penting adalah USAHA! :)

woot-woot said...

bhahha,,thanks ! boleh la skor 4 flat lagi.lol xD

jelah said...

lagi satu...maafkan semua owg...

aimi nadiah said...

awak blaja mn?my junior ea? hehe..

Nadhirah-chan said...

doa tu memang penting . huhu . suka suka ! gudluck exam ye :)

miss epa said...

kak ieda: hee.cuak kak. :)

miss epa said...

wan gerrad: thanks eh. :)

miss epa said...

cikgu fitri: hee.agak la.ye!usaha! :)

miss epa said...

woot woot : amin.haha :)

miss epa said...

jelah: ye2.thanks 4 the info. :)

miss epa said...

aimi nadiah: bljar uia pj.matrik num 09.uia jugak ke?

miss epa said...

nadhirah: hee.thanks. :)

aimi nadiah said...

uia jgk .. tp dh abih.. kiranya awak nie junior la kut.. ambik sc fizik ker?

miss epa said...

aimi: yup yup.amik sc phy.okay senior!hee :)

Haz said...

Setuju.
Usaha,Tawakkal dan berserah kepada Allah.
Teras kejayaan.

muslim said...

ye ke tips ni..hehe..t try guna..