Friday, January 7, 2011

-tips hargai pembaca blog anda-

salam semuanyer.

hari ke hari.bulan ke bulan.cheyy.cam penyajak dah ni.ak cuma nak cakap.
cepatnyer masa berlalu kan?lagi sebulan ak kat uia petaling jaya ni.lepas ni ak akan 
grad dari asasi ni and then sambung degree dekat uia kuantan.jadi la org kuantan 
plak setelah  2 taun berada di bandar metropolitan.seriusly.bnyak dugaan bila kat 
kota yang punya segalanyer.ehem.penuh dramatik yer entri hari ni.haha. 


okay semua.xmahu berdrama king banyak banyak lagi.hari ni ak nak bagi 
tips.tips menghargai pembaca blog anda.sebelum buat tips ni.ak takut jugak.
ye lah.ak pun belum cukup pengalaman lagi.nak buat tips tips macam ni 
bagai kan.tapi ak buat jugak utk membantu blogger blogger baru dan 
memberi sedikit info kepada blogger blogger lama.harap membantu.

jom start!! 

membalas setiap komen 
yang ni memang ak akui la.bila ak komen and then blogger tu komen 
balik.ak rasa komen ak dibaca la.kalo ak komen and then xda respon.
lepas tu rasa macam blogger tu xbaca komen pun.tapi harus diakui 
jugak.kalo entri dia dah ada 58 komen.jenuh la blogger tu nak 
balas komen satu satu kan?tapi ak lebih suka kalo entri yang ak 
komen tu.blogger tu balas balik.at least ada komunikasi 
antara blogger kan?ak punyer entri pun kadang kadang ak xsempat 
nak komen balik sebab faktor internet yang rosak bebaru ni.
mintak dimaafkan.hee. :)

memberi respon pada tag
ni pun agak penting.bagi la respon pada segmen,contes,GA or apa apa 
je namanyer yang korang ditag.even korang xnak join.at least cakap
 thanks.xsalah kan?korang kena hargai.bila korang ditag.
maknernyer korang di ingati oleh blogger laen.xsalah kan hargai ckit
 orang yang menghargai kita.kepada yang meng-tang plak.
ada je blogger yang xlayan benda benda ni semua.so korang kenalah 
terima eh.jangan emo emo plak marah orang xjoin 
tag kita eh.bertolak ansur kan baik?

istilah "follow balik ya!"
dah ramai blogger yang tulis pasal benda ni.dah banyak entri yang 
ak baca pasal ni.sesetengah blogger tu ada syarat syarat yang diletak 
sebelum nak follow satu satu blog.bagi pendapat ak la.korang suka
 korang follow.xsuka xpayah follow and xpyh kutuk.tp bila blogger 
follow ak.dan bgtau kat shoutbox yang dia follow ak.ak akan follow 
balik biasanyer.kalo ak xfollow pun mybe sebab terlepas pandang.
dan bila ada follower yang gtau kat shoutbox suruh ak follow diorg.
ak dengan gembira nyer follow diorang.bagi ak.not a big deal la follow 
blog sapa sapa pun.kita kena saling bantu membantukan?so kepada 
yang xsuka istilah "follow balik ya!".xpalah.korang mybe dah ada 
berjuta juta follower.bagi blogger baru ni.diorang baru nak start.
xsalah kan bagi semangat kat diorang dengan follow diorang?xpyah 
maki hamun bagai.ehem.miss epa dah start membebel dah.haha.


blog yang ringan

ni memang satu masalah besar bagi ak bila ada blogger yang letak 
widget widget yang bleh buat ak cepat cepat close dia punyer tab.
haha.kenapakah?widget 18 sx ke?xda la.korang ni.pikir ke situ plak.ada 
sesetengah widget ni bleh memberatkan blog.bila nak loading punyer la 
lama.bila ak nak tekan button follow dia.selalu tertekan widget tu and masuk 
kat laman web tempat dia amik widget tu.geram x?ish.korang pun 
agak agak la menghias blog.jangan smpai menyusahkan org laen.smpai nak 
follow xleh.nak tinggal msg dekat shoutbox xleh.agak ah.amboi.
cam marah ah ni.blog ak xcute mute sebab ak xmao menyusahkan 
korang loading lama lama.
*ehem.sebenarnyer sebab ak xreti benda cute cute ni -__-!*

entri yang menarik
ha.yang ni.ak pun xmampu buat.btol la kan?bila orang masuk
 blog kita.mesti diorang nak baca satu benda yang menarik.
ni tak.masuk je entri dia.asyik citer sal girlfriend dia.
xpun boyfriend dia.kalo skali seminggu entri cam gitu xpa la.
kalo dah hari hari.memang xda orang nak baca ah.entri tu 
biar la menarik hati pembaca dan memberi info berguna.even 
kita nak citer pasal kita.selitkan skit info info berguna.baru la 
menyampai kan ilmu nama nyer.besar pahala dapat bila 
sebarkan ilmu ni.kalo xcaya.tanya ustaz korang.hee.


ak rasa cukup la kot beberapa tips utk korang.harapnyer berguna la eh.
ak pun masih belajar dalam dunia blogging ni.follower pun ciput jer.
yang baca blog ak ni pun berapa orang je.sedih la plak der.-___-!
tapi xpa.bak kata adnan sempit dimana ada kemahuan.disitu ada highway!




p/s: if i'm flying solo.at least i'm flying free.
terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

25 comments:

ieda said...

akak setuju sgt2 dgn semua diatas !! :)

dyg said...

btul3...
lagi2 klu nk komen pun guna la kotak komen yg pop-up windows kan?
bru senang nk komen....hee :)

hasrulwahid said...

yes yes yes. betul. sama saja mcm aku buat. tapi tak semua la. lol :)

bArdbOO said...

kalo sy, suka pg balik blog yg sy dh komen n tgok owner blog reply ke x..

kalo dia rerly, dgn snng hati akan dtg mengomen lg lain2 kali..

kalo dia wat xtau je, peh sedih rasa hati..hehe..

miss epa said...

ieda: time kasih! :)

miss epa said...

dyg : ye.btol btol! :)

miss epa said...

hasrulwahid: haha.bgus bgus ! :)

miss epa said...

barboo: hehe.sgt stju. :)

fya zainal said...

owhhh sy sukalah entry kamu..
bagus2
^^

miss epa said...

fya: time kasih! :)

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

tq...sy pn setuju dgn ayat2 ni...sy akan usaha appreciate jgk..even lmbt cmne pn..tq..

miss epa said...

alfalora: okay.sama sama lah kita ke arah kebaikan! :)

seribahasa.com said...

pengunjung adalah aset berharga buat sesebuah blog. ibarat kedai makan, kalau makanan tak sedap atau resepi hari2 itu juga, mesti cari kedai lain. jadi resipi mesti juga nak tukar sesekali.

aimi nadiah said...

sy berjanji akan menghargai .. hehe..

maCy said...

kuantan hoke ape. hihi

miss epa said...

seribahasa: stuju2!thanks 4 comment :)

miss epa said...

aimi: hee.time kasih! :)

miss epa said...

macy: okay jer!sy flexible! :)

NS said...

setuju. =D

nick.adika said...

like~~
[mcm FB lak duk like..hehe~]

Mohd Ridhuan said...

tip yg berguna....

miss epa said...

ns: time kasih! :)

miss epa said...

nick adila: hee.thanks. :)

miss epa said...

mohd ridhuan: sharing is caring :)

My Mom's Diary said...

TQ kerana tips berharga especially untuk newbie cam MMD ni. jemputlah kwn2 singgah kat blog MMD ye. Ada 1st GA worth RM800+.