Sunday, May 1, 2011

-Percutian new zealand (part 1)-


 
salam semua.

hai semua.adoi.lama rasa nyer x update blog.page
review jatuh mendadak dadak.huu.tapi xpa la.berbaloi dengan
percutian indah ke new zealand.macam macam
pengalaman kitaorng lalui dan yang paling best masa bersama
keluarga sgt indah. :)

sekarang ni ak berada kat university of auckland.tempat abg ak
belajar.sempat la ak usha kampus diorg.memang best!disebabkan
 ak lama jugak kat cni.so smpat la update blog ckit hari ni.
hari ni ak nak kongsi ngan korang pengalaman ak kat sna pada hari 
pertama kitaorg menjejak kaki ke bumi new zealands.

kitaorang bertolak dari kuala lumpur menaiki pesawat air asia ke 
christchurch.salah satu tempat yang memang sgt sgt cantik.kitaorg
bertolak dr malaysia jam 8.45 pagi dan smpai di christchurch pukul
6.45 ptg waktu malaysia.berada dlm flight selama 10 jam tu memang
bosan giler ah.bteri laptop plak bley than 1 jam je.abis satu movie.
abis la bteri.lepas laptop da abis bteri.keja ak tidur je.haha.
bukan ak sorang.smua org kot.oleh sbb air asia xsediakan mknan.
so kitaorg pun terpaksa beli mknan.mana la tahan 10 jam
xmkn apa apa kan?and then mkn megi and minum teh.sgt best megi 
atas flight.rasa cam len je sbb harga dia rm6 satu bekas.haha.

kitaorg breakfast dkt LCCT dlu sblum boarding.rindu nasi lemak! :)
ayah n ummi menikmati meggi di awan biru. :)

smpai je kitaorg kat christchurh pukul 11.45 malam waktu 
new zealands.cuaca agak sejuk.suhu 15 darjah celcius.plus
dengan angin lagi.oi.memang menggigil la semua tulang tulang ak.hee.
cardigan memang xckup.nak kena pakai sweater lagi.huu.sgt la sejuk.
tapi buat buat hot la konon nyer bila tgok org putih rilek je pakai
skirt pendek dengan bju xda lengan.memang sgt kebal ye diorang ni.
hee.dari airport.kitaorg naik shuttle van ke meadow street
tempat chalet yg kitaorg akan tggal selama 3 hari.shuttle van tu
berharga 21 dollar seorang.pergh.mahal la gak 
kalo convert duit malaysia.hee.
25hb april 2011
aktiviti pada hari ini hnya dihabiskan utk shpping barang
barang dapur dan jalan jalan keliling christchurch melihat kesan
 gempa bumi yang melanda bndar kecil ini.kebnykan monument
 bersejarah di bndar ni telah musnah.time kitaorg jalan jalan tu
 kitaorg xbley masuk city center langsung sbb gempa bumi tu
berlaku di tengah bndar.

sempat je snap gmbr smbil beli brg.ssah kot nk dpt 
makanan halal kat cni.huu.

ni lah antara runtuhan yang berlaku di bndar christchurch.
26hb april 2011
hari ini kitaorg ke akaroa habour.sebuah pekan kecil di south 
new zealands.dalam 90 minutes perjalanan dr christchurch.
perjalanan ke akaroa habour memang sgt indah dengan
 pemandangan yang sgt menakjubkan.gunung gunung hijau bersama
biri biri and lembu lembu bernyanyi riang.memang mcm dlm filem ah.
sgt indah.sampai je akaroa habour.suhu mencecah 8 darjah
celcius dengan angin laut kencang memang sejuk.mengiggil kitaorg.
even sejuk sejuk.sempat je lg snap gmbr.hee.




pergh.dah mcm cover album da kitaorg pose.hee :)

27 april 2011
pagi lagi kitaorg dah gerak ke picton tuk naik feri ke wellington.
perjalanan ke picton dr christchurh mengambil masa 5 jam.jauh giler
 weh.letih dok dlm keta.hee.tp pemandangan nyer memang indah ah.
sbb kitaorg lalu ladang anggur dan pantai new zealands.
siap nmpak singa laut lagi landing atas batu.baik punya.hee.bila dah smpai
 picton kitaorg naik feri besar utk ke wellington.perjalanan dalam
3 jam.feri tu besar giler kot.mcm mcm bnda ada ats feri tu termasuk
 cinema,food court dan children play ground.time atas feri tu driver
driver semua tidur je sbb penat drive.kitaorg plak melepak amik gambar
sambil usha mat salleh mat salleh kacak.haha.smpai je di wellington.
kitaorg round ibu negara new zealands tu kejap and then gerak ke Taupo.
perjalanan ke taupo tu plak makan masa 5 jam jugak.so kitaorg akan
bermalam selama 3 hari di taupo.bandar kecil yang dikelilingi tasik.

gambar tuan tanah harus ada okay.hee :)

to be continue..


moral of the story : sila pastikan baju anda bersesuai jika anda
ingin bercuti diluar negara. :)

p/s: waktu di new zealand sekarang ialah 11.35 pagi.5 jam awal dr malaysia.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

15 comments:

ieda said...

waa bestnya dikk .. dpt tgk pic pun jadilahh kalau x dpt gi sana ..

waaa bagusnya abang epa belajar di sana ya . kira jadi anak perantauan lah nanti :)

university aukland .. selalu dgr :))

sticker_getah said...

waa!! best la holiday kat new zealand..

alienelliz said...

bestnya!!! nak ikut miss epa oiiiii...nak naik kereta tu..hehe

Lawatan Dari hatibatu.com

CikHaniBhulat said...

wah,...sonoknyew...kim salam kat org n.zealand yew....chewah..hehehe..xdew la..bw balik ole2 taw...have a nice journey!!!

Cik Dodol said...

woah! sangat seronok! nak joinn! ;D

Amzar Syazani said...

emm .. jeleznyee ~

Siti Mashitah Saidin said...

wua... beshnya...

siti suraya said...

weee ~ seronoknya bercuti kat luar negara ! (:

Mohamadazhan hjDesa said...

abg epa kos Tesl ek?

byk budak2 Tesl di sana.hehe

nazirulhazwan~ said...

bestnyeww!!den pling jauh pon sampai "newcastle" je

Niaa Sameon said...

waa, bestnya ;)

fuuhh, mesti lenguh gila bdan kan?

make it free said...

best gile,, pegi sempadan cm singapore n thailand pun tak penah, ape2 pun i da follow u,, im new,,, follow me on http://buatduitorangmalaysia.blogspot.com/ not bout money!

umialya said...

bestnya dpt bercuti, smbil tu dpt shopping lg

Muhammad said...

beshnye !! jeles !! :(
bwk blk kambing biri2 16 utk sy tau !! HAHA :)

YAYA AZURA said...

seronoknya dia kat sana! shoppinh banyak2 ye!