Saturday, November 12, 2011

kisah saya dan mechanic

SALAM SEMUA.

hai hai.sekejap rasa nya cuti midsem kali ni.esok akan berangkat
pulang ke uia kuantan.waaaa.-___-.terasa macam malas sangat 
sangat nak balik ke uia.bukan mahu bercuti lama tapi tak sanggup
nak melalui 4 exam lagi.dah la cuti midsem ni langsung tak
study.asyik main je.ehem.miss epa bila mahu berubah? -__-

kucing chomel! :)

okay.hari ni bukan nak citer pasal aku yang xpernah serius dalam
study.tapi nak citer kat korang pengalaman yang agak memalukan
tapi sgt memberi makna utk aku.huu.

oleh sebab di kuantan aku diberi sebijik kelisa chomel lotey
utk digunakan di uia.so kelisa chomel lotey tu jugak la aku guna utk balik
ke klatey dari kuantan.pemanduan selama 6 jam.fuh! penat siot.ehem.
macam aku plak yang drive la kann? hee.

esok aku akan berangkat ke uia, so hari ni aku dengan ummi
pi la bengkel kereta dekat area rumah kitaorg.saje la check
kelisa chomel lotey tu.kot kot minyak pelincir tak cukup ke.
brek tak elok ke.tayar tak cukup angin ke.

aku : abg.ni viper macam kena tuka ni.kawan sy kata viper
kereta sy ni da keras da.ada bnyi plak kalo sy guna.
abg mechanic : ooh.kalo yang bunyi tu selalunya sbb permukaan
cermin ni kering.awk on viper.tu yang bunyi.
aku :eh.tapi bunyi dia macam keras je. 
abg mechanic : bunyi mcm keras? 
dia gelak dengan cool serta kacak nya -__-!

aku : ehem.tak tak.kawan sy ckp.kalo guna viper ni
lap cermin tak smooth.macam tinggal garisan lagi.
abg mechanic : ooh.yang tu betul.viper da xleh pakai da.
mybe getah dia da tak elok.
abg mechanic senyum melihat ak yang bengap sgt bab kereta ni.

muka buat macam ni bila da tahu salah. -__-
aku : macam mana nak bg getah dia lambat rosak?
abg mechanic : ooh.senang je.kurangkan letak tengah panas
 la.make sure kereta tak biar terdedah matahari sgt.
aku : tapi kat kampus sy parking tak da bumbung.da la kuantan
 tu panas sgt kot.macam da kat gurun sy.hee.
try utk letak kesalahan rosaknya viper disebabkan cuaca.

abg mechanic : kalo mcm tu.viper ni angkat macam ni.
*smbil angkat viper ke atas*
aku : ooh.kalo mcm ni tak rosak eh? kenapa? getah dia kena
panas jugak kot kalo mcm ni.
abg mechanic : ikut logik dik.macam ni.permukaan cermin kereta
adik ni kalo kena panas.memang akan panas dengan cepat nya sbb dia
punya pemukaan tu licin dan rata kan?so bila getah viper ni
contact dengan permukaan cermin ni.cepat la dia panas.getah plak
mudah rosak kalo kena panas.tu yg kena angkat mcm ni.at least
panas nya xda la panas sgt.paham?
aku : eh?ooh okay okay.sy faham.time kasih.
okay kakak kakak semua sila amalkan apa yg diajar oleh
abg mechanic sy ye.

abg mechanic : ni sapa yang pam angin tayar kereta adik ni?
smpai kembung ni?
aku : eh.errr..ntah la.sy xreti pam angin tayar smua ni.
*muka da merah sgt sebab malu sgt.mcm aku tak tahu apa apa pasal kereta*
abg mechanic: xpa xpa.nnti abg stabil kan balik. 
smbil senyum dan berlalu.


so kawan kawan semua.sebelum beria ria nak belajar drive semua
sila la belajar sikit sikit pasal kereta.jangan jadi macam aku ni.
yang aku tahu hidupkan suis and then drive.yang laen langsung tak
amik peduli. -__-! so tadi abg mechanic tu ada la ajar aku sikit sikit
sebab dia pun paham betapa bengap nya ak dalam hal kereta smua ni.
thanks kepada abg mechanic! haha. 





p/s: yang datang akan pergi.yang pergi akan kembali.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

8 comments:

Ir Firdaus said...

ehem!
sangat lawak di c2.. awk kne kawin ngan engineer nie.. sume benda xtaw.. haish!
pic kucing comel eh?? bukankah cik epa allergic ngan kucing? hee~

mielajasmin said...

hahahaha...
lawak plak!
tp tu la..
sesetgh ppuan mmg cm tu,
kurg amek tau..termasuk saya! hehe

aimie amalina said...

hehehehe
comel je
dapat banyak tawu bende yg x tawu kan
heee
mang kene amik tawu kalo gune kete ni kan..
heeeee

balik lek lok ye =]

ShahzCudin said...

btol2..kena amik tahu..bru bleh jaga kreta ngn btol..xyah tau detail2 mcm bnde2 dlm enjin..tahu bnde basic suda kn?

budak penjara said...

selamat kembali ke sekolah ok..hehe

ieda said...

ahahahha kalau gi bengkel memang semua nampak kita tahu .. tapi dikk adakalanya mechanic nie nak kelentong kita pun ya . nak2 mech cina ..

skrg akak x risau sbb anak2 dah fasih berbahasa cina soo dia akan paham kalau mak dia nak kena kelentong ekekek :)

Cik Bambam said...

ha'ah...tp CB pon selalu tak amalkan.. ahhahahah.. kan dah kena tukar viper baru jugak last month.. hehehe

♥ p a a n i ♥ said...

selamat sambung belajar balik :D