Sunday, July 1, 2012

Tak Dosa Pakai Baju Lengan Pendek

SALAM SEMUA.

hai hai. jauh perjalanan lusa pemandangan hari ni. satu hari habiskan
Gossip Girl Season 2. lepas tu gerak pergi rumah sepupu. dia ada amik tempahan
untuk kek dan mufiin sempena hari raya. di sekitar kelantan sahaja. boleh tgok
link dia di sini ; 
boleh dapatkan kek dan muffin yg gerenti lazat utk majlis anda !


Isu hari ni nak bercerita pasal baju lengan pendek yang selalu adik adik
dan kakak chomel  kita pakai. saya paham. kadang kadang kita nak cepat sampai tak 
teringat baju yang kita pakai tak menutup aurat sepenuhnya. pastu kadang kadang
 event yang kita join bagi baju sponsor lengan pendek. da tu wajib plak pakai masa 
event kan ? tak nak pakai inner tshirt sbb panas. so lastly kita abaikan saje lengan 
kita tu sebagai aurat. btol tak ? tidak boleh begitu ya anak anak. sesungguh nya di 
neraka itu lagi panas. so tak mao guna alasan panas panas di dunia sbb kat sana 
100 kali lagi panas. subhanallah. wahai adik adik sekalian, kita diwajibkan
 menutup aurat dengan sempurna. kita pakai tudung labuh sampai ke lutut pun 
kalo lengan tak tutup. maka  sama lah dosa nya.oleh it, tengok dlu pakaian kita 
sebelum keluar rumah. pastikan semua nya sempurna baru disayangi Allah.   
ini ialah ingatan untuk diri sendiri dan anda semua.  

Al-Qurtubi menyebut hadis riwayat Abu Daud, daripada ‘Aisyah r.a. bahawa Asma’ 
binti Abi Bakr datang menemui Rasulullah s.a.w. dengan berpakaian nipis. 
Rasulullah s.a.w. berpaling daripadanya seraya bersabda yang bermaksud :

“Wahai Asma’, perempuan yang sudah mengalami haid, tidak boleh dilihat
 kecuali ini” Baginda lalu menunjuk kepada muka dan dua tapak tangan baginda.

so kepada ibu ibu dan anak anak yang rasa mcm nak jugak pakai lengan pendek.
Boleh. takda hal. tapi pakai la dengan handsock. tapi jangan yang nipis
atau ketat smpai menampakkan bentuk lengan kita. itu pun di kira tak
menutup aurat ya adik adik. kat sini sy sedia beberapa contoh handsock
cotton yg tak nipis dan tak melekat sampai menampakkan bentuk lengan.
kat sini ada beberapa jenis colour handsock cotton.
ayuh darling darling semua ; 











ni ada beberapa contoh. dari segi harga ;

YANG PLAIN : RM10 per pair 
YANG BERCORAK : RM15 per pair 

ni sy letak beberapa keping gambar sy pakai baju lengan pendek 
dengan handsock ni.


handsock LOLIPOP 



ni yang plain. hot pink
*abaikan muka ak yang tak ready nak amik gambar tu -.- *  


so kepada sesiapa yang berminat boleh email sy ;


ifa_iwan@yahoo.com






terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

3 comments:

fya zainal said...

Dulu masa sekolah sll pakai sockhand ni masa tu xda kaler2 mcm sekarang :)

Outbound Training malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

fifie said...

Dulu selalu pakai short sleeve macam tu je, tapi bila diri dah rasa tua dah tak pakai macam tu. rasa bersalah dengan diri.

Hai, i'm your new follower and Kelantanese also.

Feel free to visit me :D
http://fifiesazuki.blogspot.com/