Saturday, November 13, 2010

-pengacau diet-

SALAM SEMUA.


ehem.diet? aish.semua gurl kat dunia ni memang sebati ah dengan perkataan diet tu.yelah.nak nampak cantik kena lah diet kan? ak pun pnah diet even berat ak ni masih lagi underweight.bukan diet sbb nak kurus ye anak anak.tp diet sebab ak xda duit.hee.as a student.biasiswa mmng lambat kot masuk.so kena la berjimat cermat.kepada korang korang yg tengah diet tu.harus la diet secara sihat eh.jgn men belasah jer.kang jadi benda laen plak.hee.

ari ni ak nak share ngan korang info pasal pengacau diet anda!

warna warna hangat 
apakah warna dibahagian ruang makan anda? kuning or merah? 
sebenarnyer warna ini memang hangat, namun ia adalah pengacau diet
 anda.pilih la warna biru utk ruang makan anda sbb warna biru ni boleh 
mengurangkan nafsu makan anda secara semulajadi.Menurut penilitian, 
seseorang akan makan sebanyak 30% lebih sedikit ketika berada di
 ruang yang berwarna biru.

penutup/bekas telus pandang
hasil kajian di international journal og obesity mendapati wanita 
lebih cenderung makan 71% lebih banyak jika makanan yang disimpan 
di dalam bekas atau penutup telus pandang. ini kerana ia mudah dilihat 
dan menjadi penggoda utk anda makan lebih banyak.sebagai ganti pilih 
la bekas seramik atau bekas warna utk menyimpan makanan.

hiasan bunga
penelitian dari The smell dan Taste foundation di chicago 
mendapati bahawa bau wangi daripada buah buahan menyebabkan anda 
enggan makan.jadi jika anda biasa meletakkan hiasan bunga di atas meja 
makan atau ruang tamu, cuba ganti kan dengan semangkuk buah buahan 
yang berorama tajam.

lampu malap
dengan suasana raung yang redup dan malap.menjadikan sajian 
makanan tidak jelas kelihatan. ini membuatkan anda lebih 
cenderung utk makan lebih banyak. oleh itu, ketika anda ingin 
menikmati hidangan makanan, terangkan ruang makan dengan 
lampu yang lebih terang.  
      


info info ni bukan ak reka eh.ak amik dari majalah rapi utk kongsi
 ngan korang.have a good life! :)


jom jom.ke arah hidup lebih sihat! :)


p/s: dulu awk selalu marah sy sbb sy diet.rindu nak dengar awk membebel :)
terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

2 comments:

Afiq Din said...

wooo... blue colour tuk diet...

miss epa said...

afiq: ye.biru utk diet! :)