Thursday, December 2, 2010

-sempurnakah? -

salam semua nyer.tadi ak baru jer habis kelas btq(basic theme of al-quran).biasa la student uia.subjek agama wajib kena amik.even kelas ustaz sgt sgt la mengantuk di pagi hari.tp ak gagah kan mata jugak tuk angguk kepala time ustaz bercerita.baik nyer ak.-__-.

lepas kelas terus je on9 utk menghilang kan stress di pagi hari.senaman tangan ah bila ak menaip kat keyboard ni kan.hee.ada je alasan nak update blog kan? sambil ber blogging tu ak usha jgak facebook.so.ak jumpa la something yang agak menarik ah utk dikongsi ngan korang.even ada yang dah baca.ak publish jugak utk org yang xbaca lagi.kata orang.sampai kan lah ilmu.even sepotong ayat.*gaya ustazah* :)

jom check out : 

Jika kamu memancing ikan.Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga.

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.cukuplah sekadar keperluanmu.Apabila sekali ia retak.tentu sukar untuk kamu menambalnya semula. Akhirnya ia dibuang.

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi.yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah cuba mencari makanan yang lain.Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.
 
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan. yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. MENGASIHIMU.Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
 
Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain.Kamu juga yang akan MENYESAL.


ha.betul sangat ah apa yang penulis asal ni cakap kan? kalau kita terlalu biasa dengan kesempurnaan.nanti kita xtahu erti kesusahan. :)


p/s: its okay to be scared.it means you still have something to loose. :)
terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

No comments: