Thursday, December 23, 2010

-tips jadi rajin-

SALAM SEMUA.

setelah sekian lama tidak mengeluarkan apa apa tips.so ari ni ak nak 
kongsi ngan korang tips didik diri jadi rajin.rajin ni lebih 
kepada rajin study la memandangkan ak ni student kan.buat pengetahuan 
korang.ak ni xrajin pun.sgt sgt malas kot.tapi masuk semester ni
 laen ckit perangai.setiap malam study calculus ak yang susah tu.
actually bukan study pun.tapi lebih kepada buat homework sebab lecturer 
ak ni suka sangat bagi homework.kalo esok nyer kitaorang tak buat.
madam akan cakap "nanti bila Allah tanya.awak jawab la sendiri.sy 
dah bg amanah dah kat awk tu."tu dia ayt madam ak.mau cuak weyh.
hee.so nak xnak.banyak ke sikit.still kena buat gak homework. :)

jom usha tips didik diri jadi rajin :

jauhi pengacau
okay.tips yang pertama ni memang sgt sgt la menjadi utk ak.
ni lah satu satu nyer semester yang ak xbawak laptop ke uia.
alasan xbawak bukan nak struggle utk study.tapi sebab ummi and
ayah lebih memerlukan laptop kat rumah.so ak decide xpayah bawak laptop
la.lagipun ak xda amik subject programming pun sem ni.bila xda laptop ni.
ak dah xtahu nak buat apa dah.so nak xnak ak study je la.haha.baik x?
bila kita xda choice.mesti kita wiling je nak study utk hilangkan
bosan kan?bayang kan kalo ada laptop plus movie movie best or plus
games games gempak.ada kita nak bukak buku lagi?


suasana yang baik
yang ni pun patut ada utk mengelakkan diri jadi cepat bosan.so pilih
la utk study dalam suasana yang kita suka.macam ak.oleh sebab stiap malam
pun ak buat calculus.so dibenarkan utk dengar radio.so stiap malam pun.
ak dan rumate ak akan nyanyi sambil buat homework.fun kot!
semangat je buat math sambil dengar lagu awie.haha.
tp kepada korang yang suka study dalam keadaan sunyi.depend la.
kita berbeza kan?


kawan yang baik
ni pun sangat penting.kalo korang dok hostel tu.pilih la
kawan kawan yang akan bagi pengaruh baik kat korang.
korang bayangkan.kalo lah rumate korang khusyuk study.ada korang
bley tido or tgok movie tanpa rasa tercabar dengan kerajinan dia?
kalo ak lah.xleh weyh!serius.ak mesti akan rasa bersalah and then
ak p study jugak.haha.bagus yer kalo kita cemburu yang boleh mebawa
pada kebaikan ni. :) 

meja study
korang pernah dengar tak.kalo sesebuah keluarga tu nak harmoni
bilik tidur la yang kena selalu bersih dan kemas.kalo kita as a student
meja study la yang paling penting.kena selalu kemas dan bersih supaya setiap
kali nak study kita rasa tenang je.xpun korang tulis kata kata
semangat banyak banyak n then lekat dekat board.bleh jugak
letak gambar parent dekat meja stdy.xke korang rasa bersalah
kalo korang maen maen masa study bila pandang
wajah ummi dan ayah yang tercinta tu? 

ha.tu je lah tips yang ak mampu kongsi ngan korang.hee.xbanyak pun.
tapi ak harap dapat membantu.kepada sesiapa yang rasa nak 
tambah tips.bleh bg comment eh.

yang baik datang dari Allah.yang xbaik datang dari diri miss epa sendiri.
*gaya ustaz ak cakap* :) 


ayuh ramai ramai ke bintang! :)

suka suka! :)


p/s: b'syukur la dgn apa yang kita ada.jangan asyik mengeluh dengan kelemahan yg ada. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

13 comments:

ieda said...

waaa tips menarik nie ...
huhuh tapi kalau dah mood malas tu dtg , suh buat aper punnn x leh jalan huhuh

wanyusnira said...

setuju! memang btol pun tips ni. tp akak xsuke calculus!!!

Hanisah Safian said...

setujuuuuuuuuuuuu!! :D

miss epa said...

ieda: haha.agak la.jauhi negative thought! :)

miss epa said...

wanyusnira: haha.sya terpaksa suka kak.hee :)

miss epa said...

hanisah : hee. :)

anne aziz said...

woww..suka kata-kata bill gates tu :) nice tips sis. bgus utk saya y pmalas ni:p

SweetSyaza said...

tips yang serbaguna..good :)

srikandi.aicha said...

hehe.ade btulnye jgak(^^)

.::: Princess MOMOY :::. said...

haha...momoy suka entry nih
bagus la dear =)

MY RECENT POST : Comic-Fiesta 2010 Hangat!!

arifah said...

terbaek ah epa! ;)

Illy Int said...

waaa suke tips ni tengs share ! HIHI

NuRuL HoNeY said...

betol 2..pengacau paling utama ialah laptop..lps 2, internet~~huhu~~