Monday, December 6, 2010

-tips pikat hati mertua-

SALAM SEMUA.


jangan heran plak baca tajuk entri aku.kang korang ingat ak nak kawin 
ke.dah kawin ke.salah salah tekaan anda ye.saje je ak post entri pasal ni.
ye la.tiap kali aku tolong ummi kat dapur.mesti cam agak terkial-kial.biasa la.
saya budak baru belajar kan.senyum dengan perasaan malu.

"ha!terkial kial.tu la ummi suruh belajar dari dulu.kang kawin.mak 
mertua pun membebel.padan muka awk." 

agak kejam teriakan ummi.biasa la.setiap ibu nak yang terbaik utk 
anak diorang kan.ye la.bila kita kawin.kita jugak bawa imej keluarga.
macam mana kita macam tu la cara didikan family kita kan?so sebelum 
korang korang semua nak berkapel kapel-an.perlu tahu dulu cara nak 
pikat hati mertua.and then bleh la merancang utk ke peringkat seterus nyer.
dengan mertua ni xda istilah 'cinta pandang pertama' macam kita ngan 
pasangan kita.so kena tahu la macam mana nak amik hati diorang 
supaya diorang sayang kita ketat ketat. :)

tip-tip pikat hati mertua

kenali bakal mertua  
tip pertama ni sangat penting sebab xkenal maka xcinta kan?hee.macam
 mana mertua nak berkenan kat kita kalo kenal pun tidak.kita pun 
kena la amik tahu serba ckit pasal bakal mertua kita.kerja nyer.hobi nyer.
kalo kita kenal diorang senang la nak amik hati diorng.ye la.kalo 
tahu mertua kita suka berkebun.ha!cuba beli sepasu orkid ke.
mesti diorng suka kan?

ingat hari hari penting 
ingat hari hari penting pada mereka.contoh nyer beli hadiah or wish 
ucapan pada hari lahir,hari ibu,hari bapa or hari ulangtahun diorang.
kalo banyak sgt tarikh save and reminder kan dekat handphone.
bukan susah pun kan?sape sape pun akan terharu bila diri dihargai kan?   

hormati mereka 
hormati dan sayangi mereka macam korang sayang mak and ayah 
korang.xda salah pun kan?sebab diorang akan jadi ibu bapa korang 
gak bila korang dah kawin.bila korang hormat and sayang diorang.
diorang pun akan sayang korang balik.not a big deal kan?

buah tangan  
bila korang outsation jauh jauh.jangan lupa beli buah tangan utk bakal 
mertua korang.ye ah.sebagai tanda korang ingat diorang kan?alah.kalo 
setakat cenderhati yang lekat dekat pintu peti ais tu.berapa ringgit la sgt kan?

tonjolkan kelebihan  
ni penting gak.ye la.bila kita ada kelebihan contoh nyer pandai masak
 or pandai menjahit.bleh la kita buatkan sesuatu dengan kelebihan yang kita 
ada tu.tnda kita menghargai bakal mertua kita kan.bila bakal mertua puji
 melambung lambung.kita pun kembang je sepanjang hari kan?hee.senyum.

pesonaliti isteri solehah 
yang ni memang yang utama ah.mertua mesti akan tengok kita as 
a isteri kepada anak diorng n ibu kepada cucu diorang.so ada baik nyer
 kita didik diri kita dari awal dengan sikap sikap solehan seorang 
wanita muslimah.cheyy.bila first mertua tgok kita.biar la dalam hati diorang 
ada kata kata, "sejuk mata tgok budak ni!". :)


ha.tu je lah tip yang aku mampu bagi kat korang.ye la.aku pun xkawin ag.
kapel pun tak.jenuh nak kena pikir.haha.orang kata kalo kita berpengalaman
 baru senang ckit nak kongsi kan?tip tip ni aku dapat dari pemerhatian ak pada 
keluarga aku sendiri yang bakal dapat menantu sulung tahun depan.InsyaAllah. :) 


 nangis nangis ak tgok citer ni.hee.


 p/s: kalo saya kawen dengan chef.saya xpayah masak la kan?haha :)
terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

20 comments:

rizwan's sweetheart said...

kalau hati mertua sekeras kerikil macam mana? nasib mertuaku baik2 sahaja... kalau macam mertua kasim selamat, mau saya menangis siang malam

rizwan's sweetheart said...

opsss... terlupa... salam berkenalan... jemput singgah blog saya. boleh kita berkawan & exchange link?

khaifaiz said...

ni bukan mertua je yg sayang,,, suami pun akan bertambah sayang

miss epa said...

rizwan's sweetheart : hee.alhamdulillah.salam kenal! :)

miss epa said...

khaifaiz: haha.agak la.2 in 1. :)

fArAh!! said...

yes farah dh tahu tips..
so now boleh kwen dah..
hahaha..
thankz kongsi ok!!

miss epa said...

farah: haha.sila sila la kawen.nnti jemput eh! :)

mr.syazwan said...

kalau mcm ni bakal isteri wan buat kat mak mertua aka mak wan


FUUUYOOO bukan sayang ketat2 da

terus

PADA, SENDAT, TEPAT, DAN MANTAP

hehe

AiDa AzRyN said...

fulamak.. bagus ni.. :D

Nia said...

lor, belum kahwin ke adik ni? hehe..takpe2, elok tau tips2 mcm ni, dah kahwin nanti senang.

Jemput join ya
Shawl & Blog Badge Percuma!

miss epa said...

mr syazwan: haha.harus la syg ketat ketat kat isteri kan? :)

miss epa said...

aida: haha.sharing is caring! :)

miss epa said...

nia: haha.nmpak mcm dah kawin ke?hee :)

ijatnuar87 said...

tip2 ni cm dr org yg berpengalaman jek,dh ader pngalaman ek,heheheh

miss epa said...

ijatnuar: maner ader.pengalaman org org laen jadi pedoman. :)

hans said...

minta2 dapat mak mertua baik

kalau laki kamu chef pun still kena masak sebab semua chef lelaki bila ditemuramah di tv...mereka akan berkata mereka memasak sewaktu bekerja sahaja...

P/S : Review Filem : Aku Tak Bodoh Memang Tak Bodoh! Love F.A.M.I.L.Y!

P/S : Cek Nuffnang Dah Sampai..Yehaa!

miss epa said...

hans: haha.yela2. :)

Gadisses said...

pergh terlalu awal utk ke memikat sang mertua hehe.. apa pun tips ini berguna d kemudian hari..thanx for sharing yea!

miss epa said...

gadisses: welcome.they said sharing is caring! :)

tulus sweet said...

takut...haha