Thursday, March 10, 2011

-Apa ada dengan domain?-


salam semua.


hari ni seperti biasa.bangun pagi iron baju and buat breakfast.
ehem.breakfast itu penting utk bekalan tenaga yang mecukupi
bila nak kerja nanti ye adik adik.bila dah hari hari kerja
ak dah biasa dah letih dan kepenatan.so sekarang xda lagi 
ak mengeluh keletihan seperti hari hari laen.hee.

tajuk entri hari ni pasal domain.apa yang korang tahu pasal domain?
seriusly ak pun jenis yang xtahu apa apa pasal domain domain ni.
bg ak kalo blogspot bagi free nape nak berbayar dengan domain bagai kan?

tu pemikiran ak satu masa dahulu sebab ak xtahu fungsi domain dan
kenapa domain tu penting utk sesebuah blog.tapi sebelum tu.korang
tahu x apa tu domain?bg yang tak tahu.meh ak bgtau.

ni url blog ak sekarang sebab ak register bawah blogspot :

www.missepafazwin.blogspot.com

kalo ak dah ada domain sendiri.maka url nyer akan jd mcm ni :

www.missepafazwin.com

wah.cam best je kan kalo ak ada domain sendiri.haha.
tapi buat masa sekarang memang xmampu la sbb
ak masih ag kena belajar bnyk perkara pasal blog ni.
bila dah tahu bnyk bnda dalam dunia blogging ni.insya allah.
akan ku domain kan sendiri blog ku ini.hee.

antara kelebihan pakai domain sendri ni ialah :

1) menggunakan kemudahan blogspot yang free ni xterjamin lagi
sebab blogspot boleh memansuhkan blog kita tanpa notis.
2) domain yang berbayar lebih mesra seo utk menarik traffic.
3) domain berbayar menunjukkan betapa kita serius dalam dunia blogging
dan sekaligus menarik minat syarikat pengiklanan.
4) url blog yang lebih pendek dan lebih mudah diingati.

tu je la kot yang ak tahu.bnyk lagi sebenarnyer tapi ak xsempat
nak google sbb ak masuk kerja puko 1 hari ni.so ni pun update 
dengan kelajuan 2000 km/sejam.haha.

kepada yang sudah ada domain sendiri.korang boleh la komen and
kongsi dengan ak kelebihan ada domain sndri eh.sharing is caring rite?


p/s: laugh to forget but don't forget to laugh. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

7 comments:

iZzuDdin said...

bole copy ke post2 yang lama punya?

DaK CoMoT said...

ramai cakap syok pakai domain kan...comot pown baru nak belajar2 paham pasal domain2 ney..heee

de_kerinchi said...

domain pun ada xelok...kalau xbayar dia hilang gak... ;-)

lepastu mudah kena hack...

sebenarnya platform free pun elok....

saya dulu ada 4 domain sekarang tinggal dua domain satu hosting...

yang buat duit pun platform free...jadilah pengguna bijak... ;-)

marshmallow said...

ouh, macam tu ea. baru tahu. ehehehe loadingnya saya =.='

diana said...

nak pakai jugak dalam masa terdekat ni..:p

IFA Athirah said...

saya setuju dgn pndpt awk tntang kelebihan domain!haip! http://geekintherainbow.blogspot.com/

Shazwan said...

ape tggu lg..jom bertukar ke hosting bebayar..cam saya :P