Friday, March 11, 2011

-Sila jaga percakapan kamu!-


salam semua.


hari ni pagi pagi lagi manager col sruh datang kerja sbb
ada crew buat hal.adohai.bgun pagi je terus bersiap pi kerja.
xdapat nak minum milo ais kool dulu seperti biasa.apakan daya
dah tugas kita kan?so hari ni ak balik awl la.sempat la lepak lepak
kat rumah layan dua tiga movie dulu.hee.

kembali kepada tajuk entri.ak terasa macam agak terhina ah
dengan gaya bahasa sorang crew dekat tmpat kerja ak ni.
dia bukan manager pun.bukan gak crew trainner.crew biasa mcm 
ak jugak tapi dia dahlama kerja kat mcd.so dah agak expert la 
dengan semua bnda kat mcD tu.ak plak crew baru.kalo amik order tu 
cam sedikit terpingga pingga.biasa ah saya budak baru belajar kan?

so bila ak jaga kaunter.ada la kadang kadang ak buat silap.
salah amik order.crew yang sorang ni bukan main lagi maki 
hamun siap mencarut bagai.ak seriusly xsuka orang yang 
mencarut carut ni.ko ingt muka ko handsome bila ko
mencarut tu makin handsome ke?xda nyer.ak cam nak nangis
berdiri depan kaunter tu lepas kena maki hamun ngan 
sorang crew ni.dah ah org islam.boleh segan skit x?
ke ko memang xda perasaan?

ak xkisah kalo nak marah or menegur ak sebab tu memang
salah ak.tapi xperlu mencarut bagai.ko ingt ko dah lama
kerja ko berhak maki hamun org lain?ak baru 2 kali kot 
jaga kaunter tapi ko marah ak macam ak dah 30 kali jaga
kaunter.geram sumpah ouh!tapi sebab kan ak ni xsuka
gaduh gaduh.ak diam kan je.tapi kalo lepas ni dia buat
macam tu lagi.ak nak bg ayat ak balik.baru dia tahu langit
tu tinggi ke rendah.cer ukur tgok?hee.

aish.kepada korang semua yang suka marah marah dengan
mengeluarkan kata kata mencarut tu.ingat la yang setiap
tutur bicara kita tu imej kita.xke lagi elok kalo melatah 
sebut nama Allah dari melatah sebut benda benda yang 
xsepatutnya.mybe yang melatah tu xsedar.dia terkeluar dengan
sendiri kan?tapi yang nak marah marah tu agak la skit perasaan
orang lain bila ko mencarut yang bukan bukan.jangan ingt ko
boleh mencarut maknanyer ko cool.xda nyer.tp lagi 
menampakkan ko tu kurang perasaan hormat pada org laen.
atau dengan kata laen nyer kurang ajar.

hee.memang panjang eh kalo membebel.sebab tu kot lelaki
xsuka dengar perempuan membebel.haha.k lah semua.
yang baik jadikan teladan.yang buruk jadikan sempadan.peace! :)






p/s: bila janji itu xpernah ditepati.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

6 comments:

Wan Gerrard said...

budi bahasa budaya kita ^_^

c-tea said...

baling kasut kat lelaki macam tu..

caliph shuriken said...

kcian awk.. jenis mulot jaat tu.. sabar ek ^^

latest en3: ~ skala 8.9 ~

solo molo said...

0rang macam nie tak b0le bagi muka sgt...die ingt kite nie budak baru, suka suki nak maki2 ???

wachaaa !!!~

ieda said...

tegur tuu betul .. kalau betul2 salah .. tapi NOT maki ok .. jgn buat org suke2 hati , seolah org x der harga diri .. rasanya semua org x suke kan ..

kalau nak diri dihargai dan dihormati kita kena hormati org dulu kann dik .. x per2 biarkan kita doakan agar dia sedar kesilapan dia dan insaf .. aminn :)

Jeely jelly said...

aritu g mcd, kesian yg amek order nie kene marah2 je.. kite customer nie tgk pun mcm..alahaiii.. nk marah pun tgk lah ade customer ke x... md nk membeli pun leh hilng..