Wednesday, March 2, 2011

-kuih seri ayu yang sgt ayu-



salam semua.

hai hai semua.amboi miss epa.punyer la gembira.
al maklum hari ni sy cuti.hee.hari ni jugak dah 
siap dah buat akaun maybank.penat sy bersusah
payah naik bus ke maybank.nasib baik dekat dan xramai
orang.esok nk g buat maybank2u plak.ehem.lepas ni
senang skit.nak byr bil broadband and nak beli apa apa 
secara online.hee.makin menjadi jadi lah keborosan ku
selepas ini.haha.mintak dijauhkan eh kawan kawan.


hari ni nak kongsi something ngan korang.baca tak
tajuk entri tu.kuih seri ayu.korang kenal tak?
aish.budak budak zaman moden ni mesti xkenal kan.
so meh cni ak tunjuk ckit gambar nyer pada korang 
yang kurang pasti yang mana satu kuih seri ayu ni.


ha.dah kenal dah?sungguh ayu kan?hee.
ni kuih faveret ak nih.sapa nak kawin ngan ak
kena pandai buat kuih ni dulu.haha.xpasal je kan.
bakal suami mengeluh tanda protes. =_=

so ari ni ak nak kongsi ngan korang resepi kuih seri ayu ni.
sgt enak dimakan pada petang hari smbil berkebun 
ye mak cik mak cik.harap maklum.hee.

resepi kuih seri ayu

Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sk ovellete
1 sk perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + sedikit tepung gandum dan garam

Cara-cara
1.pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg
2.masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg 
hingga sebati
3.isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, 
tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit

source : myresepi

ak sgt suka kuih apam seri ayu ni.jom la semua try buat.
confirm korang pun suka jugak.hee.



p/s: ummi.rindu la :(

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

11 comments:

krole said...

hahahaha~mmg ayu wak!!!sekali syarat tok kawen r ngeee~

ieda said...

sungguh ayu ... akak pun suke .. nampak gebuu jer kannn molekkkk jer :))

Aqua_nemo said...

bes kan kuih ni!!feveret jgk! <3

si para para said...

dulu masa kecik kecik dulu suka sangat makan kuih ni... warna dia pun cantik kan..hehe

kieralalala~ said...

sedapp oh kuih seri ayu.haha.rase bertambah ayu lpas mkn.eleh.hee:D

AiDa AzRyN said...

perghh.. kue faveret aida tuh! XD

diana said...

akak pun suka benor kuih ni..
tapi buat memang tak pandai la..
hehhe

Nurfazila Suhaide said...

ermm sedap..

mars mell-o said...

follow kamu and jangan lupa join contest kat my blog ya =D

miSsh chiOrikA said...

sungguh ayu ~
suke3 .

kay_are said...

resipi kuih?? nak try ke xnak ni.. nak try ke xnak ni..