Monday, March 7, 2011

- Restaurant fast food Malaysia yang teruk!-


salam semua.

hai hai hai.ehem.terlebih la plak hai nyer.al maklum la.
hari ni ak cuti.hee.bila dah cuti.bangun pun memang lambat
la.yang xbest nyer bila ak cuti xsama dengan org laen.bosan
la plak dok kat umah ni sorang sorang.nak p jalan jalan ak 
cuak la sorang sorang even shopping mall ngan rumah sepupu
ak ni kalo naik rapid bayar rm1 je.hee.

kembali ke tajuk entri.ak nak ulas skit psal sesetengah
restaurant fast food kat malaysia yang memang agak teruk
management dia sampai xbagi rehat dan xbagi pergi solat.
hello!kita negara islam okay.mana bley management 
tu letak syarat xley solat jumaat kalo nak kerja kat cni.

di mc donald's yang ak kerja tu.alhamdulillah.ak dibenarkan
solat dan rehat pun di bagi makan free.tapi time ak kerja
hari jumaat hari tu.ada je budak lelaki yang buat bhgian
kitchen xpergi solat jumaat.ak xtahu la dekat mcD ak ni
xdibenarkan jugak or diorang yang amik mudah isu ni.

bila dirisik risik.mcD yang ak kerja ni membenarkan 
lelaki lelaki utk pergi solat jumaat.tapi depends pada diorang
la nak pergi ke tak.kalo camtu sah sah la budak kitchen
hari tu xpergi solat jumaat.hmm.rilek je diorg kerja
tanpa pikir halal ke haram gaji diorang kalo xsolat.

kepada kerajaan.sila lah prihatin dengan isu isu yang
dianggap remeh camni.sepatutnya tindakan tegas patut
diambil pada management yang buat syarat macam ni kan?
kata negara islam.tapi mana paksi negara islam tu kalo nak
kerja tapi syarat xley solat?tak ke solat tu tiang agama?

kepada manager manager yang bekerja di restaurant fast food
yang mengamalkan syarat macam ni.ha!korang tanggung la
dosa dosa anak buah korang yang bertimbun tu dek kerna
syarat macam haram korang tu.ehem.

bila miss epa dah membebel.ha.boleh buat satu buku novel
tau.hee.apa apa pun.jaga diri masing masing eh.kalo
dah tau tempat kerja kita mengamalkan syarat macam tu.
p la cari kerja laen.sesungguhnya rezeki Allah ni luas.
peace! :)






p/s: cuti cuti cinta. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

10 comments:

diana said...

ada lagi ke pengurusan yang macam ni..
ingtkan dah tak de lepas isu ni pernah hangat beberapa tahun lalu..

ieda said...

entahlah dikk .. semua depends pada diri sendiri .. kalau nak pergi dan x nak pergi semua org x leh paksa .. kalau tutup kedai waktu tuu pun belum tentu mereka gi semayang kan :)

mhd said...

erm..tu laa..xtau nk kata ape

Muhammad Burn said...

keje mcd??? laa, big mac satu... hehe

.: iEyLa :. said...

ermm..xyah cakap kat tmpat keje..
klu ari jumaat tu kat sogo tu org sebuk plih2 baju sale..
yg lelaki wat2 bodo je solat jumaat x g..xpaham tul..

Mohamadazhan hjDesa said...

solat ni kan tiang agama,,bila dh xdak tiang otomatik yg lain akan runtuh,,sdey kdg2 tgk org xsolat ni..bila solat diremehkan dan diambil mudah xdak nilai dh la..Ancaman mengenai kafirnya mereka yang meninggalkan solat secara sengaja pernah disuarakan Nabi SAW seperti sabdanya yang bermaksud:
Perjanjian di antara kita (orang Islam) dan mereka (orang kafir) ialah solat, dan barang siapa meninggalkan solat sesungguhnya dia telah menjadi seorang kafir. (Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi)

-HANISAH HARUN-

pneumedic said...

PR nnti..pandai2 la buat pilihan.

EidaAz said...

isk isk isk~
ada lagi yang xnak pergi solat jumaat....

betul,kadang2 management dah bagi pegi solat jumaat, orang tu sendiri tak pegi...

Ezad said...

hurm.. bab nie.. mmg kronik dan kompleks skit... cuber keje cri majikan org mlayu... sbb org kite nie... kalo b0s tue x s0lat sklaipun... dier xkan larang utk staff g solat rasenyer... kalo ader yg x bagi gak.. meh repot kat ezad.... boleh nk kena tangan nie...

nazirulhazwan~ said...

kerajaan pon mane pernah kesah pasal pelaksanaan islam.hehe:P

tu depends pada individu sbnrnyer, klu tak kerje tapi klu mmg malas nak p soalt tak solat jugak.

tp den mmg jijik la ngn orang yang tak solat ni.