Sunday, August 14, 2011

Celak dan Wanita

SALAM SEMUA.

hai and hai sekali lagi.hari ni macam malas nak bgun pagi
sebab semalam tido lambat.bnyk bnda yg perlu diuruskan.tu yang 
terpaksa tidur lambat.aish.



hari ni nak cerita something ngan korang.mybe ada yang bley diambil 
as a iktibar lepas ni.sapa tahu.hee.

aku : *tengah bersiap siap utk ke lapangan terbang*
anak sepupu aku : kak epa pakai apa kat mata tu?
aku : ouh.ni celak.nak try?
ank sepupu aku : nak nak! 
*excited lebih sbb rs mcm pkai make up la kan*
anak sepupu aku : kenapa kena pkai celak ni? nak jadi cantik ya?
aku : eh.xda la.ni sunnah Rasullulah.pakai dapat pahala.
anak sepupu aku: sunnah Rasullulah tu apa?
aku : sunnah Rasullullah tu.apa yg Rasullulah amalkan.so kalo 
kita ikut.kita dapat pahala.
anak sepupu aku : okay.lepas ni kakak nak pakai celak la. 

so hari ni ak nak share ngan korang kelebihan bercelak dalam
islam.

Ibn Abbas r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda: "Gunakanlah celak ismid (daripada galian) ke mata kerana ia menambah cahaya kepada mata (yakni menguatkan penglihatan) dan juga menolong pertumbuhan bulu mata. Rasulullah s.a.w mempunyai satu kotak celak mata yang digunakannya pada setiap malam dicalit tiga kali pada mata sebelah kanan dan tiga kali disebelah kiri"

Bercelaklah kalian dengan itsmid, karena dia bisa mencerahkan mata dan menumbuhkan rambut” (HR. At Tirmidzi)


Rasulullah amat menggalakkan umat Islam untuk memakai celak. 

Teori rawatan Islam mencadangkan yang pemakaian celak memang 
dapat membantu mencerahkan pandangan. Selain itu, ianya juga dapat menyejukkan mata.


tapi ada yg bgtau yang celak tu HARUS bagi lelaki je.dan HARAM bagi
perempuan sebab dianggap sebagai perhiasan.tetapi ak berpegang pada
kenyataan ni :


terdapat hadith2 bertaraf sahih yang menyebut bahawa 
Rasulullah SAW pernah menyebut bahawa celak yang datang daripada 
bahan bernama ‘Ithmid’ mempunyai khasiat mencerahkan mata dan 
menumbuhkan rambut. Rasulullah SAW dilihat lebih kepada mencadangkan
 celak itu dipakai dan disebut bahawa dipakai ketika ingin tidur. ia tidak 
wajib bahkan ia hanyalah satu cadangan.

perempuan di zaman Rasulullah SAW pula memang menjadikan celak 

sebagai perhiasan di zaman itu dan Rasulullah SAW tidak melarang.


ak pernah baca dalam buku kecantikan wanita :


sebaik baik perhiasan bagi wanita ialah celak.






p/s: wanita arab ramai yang bercelak dan mata diorg sgt lawa. -_-

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

5 comments:

Ema Razali said...

tulaa ema suka sgt pakai celak. dulu kat sekolah, ustazah ade ckp celak ni boleh terangkan mata. hihi

Harisya Diary said...

join

http://harisyadiary.blogspot.com/2011/08/ben-asaari-tanya-blog-saya-best-tak.html

Nana (phoged) said...

wah2.. sayer pun suka celak!

caliph shuriken said...

dh lama x pakai celak sjak abis form5 ^^

Madiana Mohd said...

ermm tue laa sy ada dgr org ckp pki celak xblh,.
tpi cantik le lau pki celak kan :)