Monday, August 8, 2011

isu kawin muda

SALAM SEMUA.

hari ni tajuk entri pun da macam mengerunkan da.da lama
da niat ak nak buat entri pasal ni.mungkin nak tanya pendapat
korang.agak agak macam mana? setuju tak pasal kawin muda ni?
macam macam pendapat kot kita akan dengar pasal kawin muda 
ni kan? ada yang setuju.ada yang pandang kita and then cakap
" asal weyh ko gatal sgt?"



dan pada pendapat ak.semua bnda di dunia ni ada baik dan buruknya.
and then stiap perkara yang jadi haruslah kita amik bnda bnda positif
and perbaiki yang negatif ke arah lebih baik.

pendapat aku :

ak sangat setuju dengan pasangan yang nak kawin muda.bagi ak xda yang salah nya.mungkin korang akan cakap pasal duit,kerjaya.tapi bagi aku.tu semua dari Allah.dan ak yakin bila kita  buat kebaikan  dijalanNya. Allah akan permudahkan jalan hambaNya.dan kawin ini salah satu cara nak elak maksiat.xpyh la nak bercerita psal couple HALAL or couple HARAM sbb semua org tahu benda tu HARAM dan xpyh nak cari lagi bnda bnda yang bley menghalalkan couple tu dengan bgtau " SAYA COUPLE SECARA ISLAM " sbb dalam islam xda istilah couple.ada sesetengah orang bgtau yang nak tumpukan pada kerjaya dulu.kenapa? kalo kawin xbley belajar ke? ak xrasa semua benda tu bley dibuat alasan.ramai je yang smbung belajar lepas berkeluarga kan?pasal duit plak.yang ini lebih kepada pihak lelaki la.


Abdullah bin Mas'ud r.a : " Carilah kekayaan itu dalam pernikahan"

so.bagi ak.kalo da kawin muda tu.yang lelaki WAJIB lebih  bertanggungjawab.mungkin kena kerja part time nak sara isteri.aku ulang sekali  lagi.SARA isteri.bukan KAYA kan isteri.so cukup makan.ada pakaian semua.xda  masalah kot.ak tahu mesti setiap benda pun ada pro and kontranya.tapi bila isu  kawin muda ni dipandang sinis oleh sesetengah remaja.bagi ak 'sesetengah  remaja' harus lebih faham konsep kawin dalam islam.
dan kepada sesiapa yang rasa da cukup syarat.da smpai masa utk kawin.teruskan.dan pastikan korang dapatkan restu ibu bapa dlu eh.nak dapat kan restu ibu bapa tu korang kena la tunjuk kematangan korang.kalo yang gurl tu mesti la selalu tlong ummi kat dapur.so xda ah berat sgt ummi nak bagi kawin kan? ni kalo air milo pun xley buat sendiri.simpan je la niat nak kawin tu eh.hee.restu ibu bapa sgt penting xkira kawin muda or kawin tua.


itu hanya lah pandangan peribadi ak yang menilai isu kawin muda yang
jadi hot topic dikalangan remaja sekarang.berdasarkan research yang ak buat.
*sila percaya yang ak buat research bagai -__-!*
semua benda ada pro and kontra.smua pun bagi pendapat yang berbeza.
pendapat ibu bapa and remaja xsama.sebab ibu bapa berfikir as a pasangan 
suami isteri dan remaja berfikir as a remaja yang cuba menjadi lebih baik.s
kalo korang semua berminat nak tahu detail pasal kawin muda ni.bley usha 

DI SINI atau DI SINI .


ak tahu.korang sgt suka kalo citer pasal kawin kawin ni kan? hee.





p/s: bila abg fahrin ahmad nak dtg meminang ni? aish.-___-!

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

24 comments:

H.J said...

setuju je kawin muda..kalo blh skang gak nak kawen..haha

Ema Razali said...

baru2 ni kat tempat ema ada pasangan 19 tahun dah kahwin. parents dorg bagi kebenaran. best gila :)

Far8 budak baik said...

tu lahhh kn...
aku pun ok je..
bab kalau kawin kat u kita..
dapat alaun..byk kot..
pastu dpt rumah suami isteri tu kn..
hahahaha..=)

Fathin Fazila Razali said...

assalammualaikum... zyla pun setuju bagi sesiapa yang dh berniat nak kahwin muda ni.. but think of it carefully before betul2 nak kahwin.. apapun berkahwin ni mmg banyak rahmatnya.. im so happy to see my friend with her husband.. so nice in love.. but if u ask me.. haha. just the answer. im not ready yet to get married..

cx's said...

pd cx, kahwin muda tk slh tp kita kena lengkapkan dulu ilmu dlm diri spy dpt atasi alam p'khwnn yg lbh m'cbr :) *sekadar pndpt :)

^^Nur Izat^^ said...

sy pun setuju ngn opinion missepafazwin... xde masalah rasanyer tok kawen muda... slh 1 tuntutan pkahwinan adalah utk mengembangkan zuriat & mmperkembangkan lg umat islam... kahwin muda saje sudah tentu memenuhi kehendak or tuntutan islam itu sdri b'banding dgn kahwin lewat.. umur 35 ke atas shj sudah di'warning' utk tidak mengandung ats alasan boleh m'ancam kesihatan. dan x de masalah juga utk kahwin muda asalkan kedua2 pasangan itu b'sama2 menimba ilmu dgn lebih mndalam tntg kekeluargaan manakala dr segi ekonomi & kerjaya, bkn hanya tletak di bahu suami, tp t'jawab b'sama juga. kalau ada persefahaman dr pelbagai aspek, tiada masalah rasanya utk b'kahwin muda... sekadar pendapat sy shj... =)

MisS HoNeY said...

nisa stuju sgt kawen muda nie..baik depa kawen ja dri dok kapel2 smua tu. :)

Aisyah Abdullah said...

setuju sgt bab kawin muda ni....nape???

sbb akak pn kawin muda...umo 19...skg dh nk masuk 5 taun kawin...epi pe....hahaha

LADYHEART said...

bab2 kawen ni mmg cpt je lady nak mengomen..hehe..bg lady xkesah la kawen muda2 ni..asalkan psgn 2 mampu jaga kbhgiaan rumahtgga dorg..

Luqeem™ said...

tp persoalan yg slalu nk ditnya, iman dah ckup kuat ke bila dah kawen ni..

ptut skarang ramai yg cerai n putus tunang

b a m b a m ' s said...

kalau dah ada jodoh
berkemampuan utk berumahtangga
nak elak dosa...

haaa..cpeat2 lar kawen..xyah tunggu2 lg.. ehhehe

Cik Bambam dah bertukar domain

CiK QiQi said...

cme..kna da ilmu juga ye nak kawin2 n..jgn ingt nk happy je...huhu....sbbnye mcm2 dgaan bole mai n mcm2 rhmt jgk yg sampai..ehehe

ummiprincesses said...

pada pendapat ummi sbg ibu,ummi suka anak kawen awal sbb xde ummi susah hati dok pk kemana dia pegi,dgn siapa,buat apa,blk pukul brapa.bila dah kawen takde susah hati & sakit kepala memikir.tapi xde la umur muda sgt.dlm 23 ke atas la sebab masa umur tu dah abis blaja & paling kurang dh keje.

pendapat ummi sbg embryologist pulak,elok yg pompuan2 ni kawen awal sbb kite ni ageing.bukan la makna lelaki x ageing,cuma pompuan ni kalu dh ageing nnt payah nk pregnant.sbb ramai yg dtg utk treatment dgn masalah mcm tu

Queen F said...

setuju jugak dengan kawen muda.. bukan gatai ke apa tapinya elak maksiat.. mungkin lah ada yang kata kawen masa belajar ni susah, duet tak ada nak sara keluarga.. kawen tu kan benda baek, bina masjid, insyaAllah Allah permudahkan segaa urusan.. haha dulu masa form 5 belajar bab kawen cerah je mata :D

Addin said...

addin pun nak kahwin muda la camni ;) ahaha

laskar pelangi said...

kawen muda tak salah kalau kita tau tanggungjwab dengan betul:)

ira-yoshida said...

kahwin muda mmg tak salah tapi ramai parents tak bagi sebabnye:

!) dah lah dorang kuar duit beribu raban nak sekolahkan anak dia tinggi2 slu, hidup da stabil baru kawin tapi tup2 ckp nk kawin lak.. tak hancur gitu?

2) tak berapa yakin anak dia boleh pikus tanggungjawab as husband n wife lagi..

3) tak sanggup nak lepaskn anak kat orang lain lagi.,

sbnrnye ada lagi byk sebab la.. ira pnah tnye soalan2 ni kat mak ayan nannk atuk.. bla pikir balik mmg ada betulnye sbb kawin bkn atas dasar cinta je tapi atas dasar tanggungjawab jugak..

tapi apa pun jodoh pertemuan di tgn Allah kan.. takde sape tahu dan berhak nak menentukan..

(6,^)

krole said...

banyak kebaikkan kawin muda wak...trutamanya mengelakkn maksiat...krole pon nak kawin da...nnt datang ya~

Semut Senyum said...

amboi...amboi.... ehhehe, entry yg menarik.. ape pun cik semut setuju ngan tajuk entry ni... tak salah nak kawen muda tapi sebelum kawen tu kena la cari nasehat dan dgr cerita2 pengalama daripada org2 tua yang bnyk mkan garam, sbagai bekalan utk hari esok.

cik semut yang maseh bujang. =)

Si Pengembara said...

bagi saye.. saye setuju.. banyak kebaikannya bila kita memilih sesuatu yang baik ini.. yang pasti, persiapan mental dan fizikal serta mempelajari ilmu2 kekeluargaan islam itu amatlah penting kan.. =) nak jugakk.. hihi..
Miss epa, kot2 la ade jodoh dengan abg fahrin.. jemputtt tauu!! ^^'

kemboja said...

sy kahwin masa umur 22 tahun, n sekarang nkmasuk 26 anak dah 3.. hehe bg sy kalau jodoh dah ada tu better kawin, pasal duit tu, kalau kita usaha ada la kan, kalau tak usaha kawin ke tak kawin ke sama ja.. dapat elak maksiat zina anak luar nikah dan sebagainya.. ramai yg ckp dsebabkan sy kawin muda, smpai sekarg belum dpt keja yg tetap(gomen). bg sy kalau Allah dah tak izinkankalau sy tak kawin pun tetap juga tak dapat.. kan.. hehe panjng pulaulasan ni.. boleh buat entry ni.. hehe yg penting bergantung kpd individu itu sendiri

reenapple said...

kawin muda??? macam mana nak kawin lao takde calon lagi.. ish3..
hehehhe...
nice entry...

Fz27 said...

setuju kawen muda leh menjauhkan diri ngan maksiat
Rasulullah pon kawen muda gak

DieLa Didi said...

sngat stuju ngan isu ni...nk kwin jgakkk tp tkut prents xkasi sbb sama2 balajr lagi...lbih baik kwin dri berkapel..dpt elakkn mksiat..