Saturday, August 6, 2011

Tips memenuhi masa lapang

SALAM SEMUA.

hari ni banyak program nak kena buat ngan ummi.huu.selepas
sahur tadi ummi da bgtau awl awl da nak buat apa.ari ni jugak
ak nak pi hospital.ada kawan sedang sakit.aish.runsing ak
dibuat nya.hmm.


semalam ada kawan col ak.dia bgtau ak suruh ak bg idea
cara terbaik untuk melepaskan kebosanan bagi mengelakkan diri
kita berada dalam kelompok lonely.jom usha jom.

HOBI YANG BAIK

bagi ak hobi sgt memainkan peranan penting.ak xrsa la sekarang
ada lagi manusia yang tulis mengumpul setem ialah hobi.ak rasa semua
pun akan bgtau hobi nya ialah facebook-ing,blogging,tumblr-ing.
*mintak maaf kepada grammar yg salah itu*.so kepada korang korang
semua yg rasa mcm xda apa nak buat.try la cari hobi yang baik utk korang
semua.apa yang korang suka buat la.kalo tnya ak.ak suka blogging.
facebook n twitter ni ak kureng sikit la.ak lagi prefer blog sbb blog 
ni memang satu keseronokkan ah bagi ak.

MASA BERSAMA KELUARGA

bagi korang yang da ada kat rumah tu.xpyh rasa bosan sgt.kalo
yang pompuan tu.bosan bosan.pi la buat biskut raya ke.belajar masak
ke.buat kek ke.ehem.tmbah juga ilmu pengetahuan nya.so xda la
tahu buat milo je lepas ni kan?kalo yang lelaki plak.pi la
tnya mak,ayah tu.nak tlong bsuh kereta ke.tuka langsir rumah ke.
cat toilet ke.eh.macam macam la bley buat.xda nya sempat rasa
bosan kan?



BACA AL-QURAN

" ha.baca al quran tu.masa lapang ni la nak buat pahala"
ni yang selalu keluar dari mulut ummi bila ak bagitau ak bosan.
ehem.biasa la.ak pun macam org org laen juga.nak buat pahala punya
la liat.tapi da tekad di bulan puasa ni nak khatam al quran.moga 
dipermudahkan.insyaAllah.

BACA MAJALAH,KOMIK

ni memang ak suka la.hee.sebab ak ni pengemar komik CONAN.
memang semua episode CONAN tu ak beli.ada la dalam 60 biji komik
CONAN kat rumah ak.kalo korang jenis suka membaca.apa lagi.pi beli
komik,majalah or novel bnyk bnyk.buat stok kat rumah.lagipun
membaca itu jambatan ilmu.hee. :)

TENGOK MOVIE, DRAMA SERIES

ni pun antara cara paling berkesan la pada ak.kalo korang bosan
sgt xtahu nak buat apa.ak cadangkan korang amik laptop.
dwlnd drama series bnyk bnyk.pastu tgok.memang sahih la korang
xkan bergerak pi mana mana da.kalo yang lagi bnyk season lagi bagus.
kalo yg suka korea.bley dwlnd drama korea bnyk bnyk.memang masa
lepas tu korang rasa cam cepat je berlalu.

BELAJAR SESUATU KEMAHIRAN

yang ni pun salah satu benda yang baik jugak.belajar sesuatu kemahiran
baru contoh nya memasak,menjahit.ehem.cam klasik sgt la plak kan.
so ak cadang kan belajar software baru.macam ak.bila ak da ada software
adobe photoshop.ak pun semangat la nak buat header.so ak usha bnyk
video tutorial dkt youtube and amik tutorial dkt blog yang pakar.
lepas tu start la design.kalo ak da start buat bnda ni.memang xda 
bnda laen da yang ak ingat.hee.


itu je la kot dlu tip yang bley dikongsi dengan korang.bila korang
rasa sunyi,rasa sorang sorang.xpyh sedih sedih.xmati pun kita ni kalo
xda kawan or xda kekasih.bnyk bnda lagi yg bley dibuat eh.


yang baik dari Allah.yang buruk dari kelemahan sy sendiri. :)




p/s: sy suka berkawan dengan kawan yg bermuka muka.-__-! 

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

10 comments:

Ir Firdaus said...

bnyk sungguh hobinye ea...
boleh amik satu dua nie.. hehe~

mamawana said...

Assalam,

Di masa lapang buatlah apa shj amalan asalkan ikhlas dan berfaedah. Jgn buang masa yg sia2 kan.. cth Baca tafsir AlQuran supaya lebih faham, hayati maksud AlQuran supaya mudah diamalkan. Menulis semula AlQuran cantikkan kembali tulisan Jawi yg lama dah terabai.... Banyak tu... mcm2 bleh buat... Moga sukses dgn Puasa Ramadhan ini.

Luqeem™ said...

kalau bosan tu, buat je apa2 yg patut. jln2 ke..

ila said...

eh pelik.
nape ske kwn ngn org yg ske bmuke2

krole said...

kalo krole krole pilih tngok movie tu hehehe...

Mohamadazhan.com said...

Salam epa, info menarik ni...selalu orang buang masa...saya pun sama, tak tau nak bt apa...tidur.hehe

KimiCnoL said...

hobi sy blogging..hehe ;)
perempuan,tudung,puasa??

ira-yoshida said...

facebokk kira hobi tak? hoho..

caliph shuriken said...

x sangka peminat conan rupanya ^^

deqlis said...

alhamdulilah...:)