Sunday, August 7, 2011

Tutorial : Link ke New Tab

SALAM SEMUA.

hari ni lepas sahur je terus tido sebab semalam tido pukul 3 pagi.
macam biasa ak da insomnia da sekarang.da xley tido da.mybe
debaran nak masuk main camp kat kuantan kot yg menyebabkan
urat urat semua tegang.tu yg asyik tension tu.hee.



seharian blogwalking hari ni.ak masuk bnyk blog.ada yg buat segmen
and contest ramadhan.yang raya pun ada.aish.punya ah bagus diorg ni.sape 
sape yang rasa bosan tu.pi la join.mana tahu.untung untung dapat hadiah free.

so hari ni ak nak kongsi satu tutorial blog.ehem.
miss epa pun da pndai buat tutorial da.
*baik sepak  je ak laju laju sblum ak jadi riak -_- *

time dok usha blog blog ni.ada la satu blog ni letak link beberapa blogshop.di sebabkan ak ni suka window shopping even dalam laptop je.ehem.so ak pun try ah right click nk bukak new tab.sbb byk link disenaraikan disitu.tapi blogger tu disablekan right click.lepas tu bila ak click first link.terus je masuk link tu.lepas ak tgok satu link.ak terpaksa back balik nak masuk link laen.
moral of the story nya.ak rasa blogger tu xtahu kot macam mana nak
buat click on link and it appears on new tab.so hari ni ak nak kongsi
ngan korang cmna nak buat tutorial ni.


1.Macam biasa la, Dashboard > Design > Edit HTML.


2. Click pada CTRL dan F serentak.then akan keluar kotak find.
copy code di bawah ini ke ruangan find tersebut.




3. Da jumpa.copy plak code di bawah ni dan kemudian paste
di bawah code step number 2.



4. Click preview utk check.xda masalah? save! :)
CREDIT TO : CIK HUD HUD



first time buat tutorial macam segan skit.haha.


Ak rasa semua blogger pun digalakkan buat tutorial ni utk menjadikan
blog korang mesra pengguna.terurama sekali yang disable kan right click.
selamat berblogging semua! :)






p/s: pening kepala.mau tido! :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

3 comments:

H.J said...

tapi..kalo orang tak buat disable right klik..elok buat ke tak new tab tu?

M@M@ SH@RIDZ said...

yer ke... baru tau la...
tima kasih...

Encik JI said...

kalo nk bkak tab baru, just tekan ctrl+leftclick

:p