Friday, October 7, 2011

Beza Pelajar SBP Dengan Pelajar Biasa

SALAM SEMUA.

hai hai.hari ni update blog cepat cepat sebab nak siapkan
assignment Analytic Geometry sebelum gerak ke Taman Pertanian
sebab ada program kat sana selama tiga hari dua malam.sgt
excited sebenarnya nak pi sana sebab da lama x bercamping ni.hee.


so entri hari ni ringkas dan padat sebab nak cerita perbezaan
yang nyata antara pelajar sekolah berasrama penuh(SBP) dengan
pelajar biasa.

selepas bertahun tahun hidup dalam community pelajar ni.ak rasa
ak da bley kenal mana yang datang dari SBP and mana student dari
sekolah harian biasa.korang agak agak bnyk tak beza nya? sekarang ni 
kita tak bercakap perbezaan antara IQ nya.kita bercakap tentang
 perbezaan dari segi cara hidup.

pelajar SBP
kalo korang nak cam pelajar SBP.korang pi usha katil diorang.konfirm konfirm cadar tu memang clean and clear.sgt kemasselimut and kain cadar nya.sbb dari sekolah lagi diorng dilatih cara nak kemas kan cadar.kalo xckup tegang kena dimerit la apa la.so tak heran la kalo diorng punya cadar sgt tegang.pelajar SBP gak sgt hebat makan dengan sudu and garpu.biasa la diorang ni ada high table bagai.so da diajar procedure makan dengan cara yg betol.pelajar SBP jugak kurang boleh berdikari sbb semua bnda pun disediakan oleh pihak sekolah.kemudahan yang ada kat sekolah asrama penuh selalunya lengkap.


pelajar biasa
pelajar biasa ni sgt biasa dan sgt berdikari.diorang dari dulu
lagi dilatih mencari ilmu.kalo nak masuk lab science.brg brg
eksperiment semua cari sendiri.tak kira katak ataupun tikus.
so bila datang universiti diorg da biasa utk hidup sorang.
diorang jugak lebih independent.lebih berani nak buat keputusan
sebab da dilatih dari sekolah lagi.soalan bocor exam pun jarang
sgt smpai kat student sekolah biasa.so that semua pun hasil usha
sendiri.xley nak depend pada sapa sapa.
so cmna? korang setuju tak? kalo setuju angkat kening eh.hee.


perhatian! ini hanyalah pendapat peribadi.xda niat nak
diskriminasikan sapa sapa tau.peace! :)




p/s: rindu nak balik klatey. :(

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

8 comments:

ieda said...

dik windu !!! :)

miss she said...

penah bergelar pelajar SBP walaupn tuk 3 mggu.. sebab homesick.. hihi, sampai skang kalau duduk di kerusi memang takkan angkat baju kurung..

hawasumiri said...

ade btul gak ape yg awk ckp kan tu, tp x sume bdk sbp mcm tu, n bdk biasa mcm tu.. it depend on bdk tu sendiri.. ;)

Siti Nur Shahirah ! said...

setuju ~
im just ordinary student in an ordinary school , :))
kalau bab katil memg la susa cket ,
bsepah hbes,hujung mgu je ad mse na kmas , mane na smpat,claz tiap2 ptg , mlm na study lg,sabtu pn memg full ngan claz , huu ~

but sy suke , made me more berdikari.

Tasha said...

ade btl nyer...

Bidadari Syurga said...

dulu akak belajar dengan usaha sendiri... sementara kawan2 kaya kerana dpt ptptn... semuanya tersedia... akak tak semewah tu... tapi akhirnya... kawan2 yg mewah kena kerja keras after habis belajar untuk bayar balik... ada yg kerja apapun untuk sara hidup... sementara akak... bekerja untuk masa depan.... ada sedikit penat... tapi ebrbaloi...

Hasmania Abas said...

Apa yg nampak ketara pelajar SBP bila balik rumah sendiri macam bos dirumah, malas nak membantu didapur dan membantu ibubapa apa shj kerja dirumah dan yg paling biadap mereka tidak lagi hormat ibubapa tetapi lebih hormat rakan-rakan....

TheLoveKyu13 said...

Salam...saye sndiri bekas pelajar sbp...tk dinafikn mmg bile blik umah kami malas skit....tp biadap tu saye tk setuju...jgnla mmburukkn pelajar sbp jike ade segelintir yg anda knal mcm tu....