Monday, March 19, 2012

entri buat kamu

SALAM SEMUA.

hai semua. suda lama berdiam diri rasanya.mungkin bnyak sgt urusan
kat uia ni smpai tak sempat langsung nak bukak missepafazwin ni kan?
mintak maaf kepada yang selalu berkunjung tapi takda balas kunjungan 
dari aku. maaf ya. kehidupan sebagai pelajar dan seorang yang berkerja
keras utk menampung kewangan sendiri buat aku jadi sgt sibuk dan lelah.



hari ni entri bukan berkisar pada trip trip yang mengembirakan atau apa
saje aktiviti masa lapang yang aku habiskan dengan teman teman di sini.
entri hari ni agak serius sedikit memandangkan suda lama tak berkongsi 
cerita yang boleh diambil iktibar dan pengajaran.

cerita nya :

kawan aku : hai epa. da lama tak col ko. ada rindu sket ni.

aku : hai. aah. da lama ko tak col ak. ak pun sibuk sangat sekarang.
maaf ya.
kawan aku : epa. ak ada serius matter nak kongsi ngan ko ni.
aku : ya? kenapa? ko ada masalah?
kawan aku : ak rasa ak nak kawin.
aku : ha? seriusly?
kawan aku : betol la ni. ak rasa ak ni kategori wajib kawin da.
aku : kenapa ko rasa macam tu ?
kawan aku : hmm. ko paham paham la epa. kalo bercouple 
ni. da tak da yang halal nya. ak tak nak hbungan kitaorg
putus oleh sbb kurang nya redha Allah.bila selalu buat benda 
Allah larang. Allah marah.so macam mana nak doa bagi dia yang
 jadi imam kita kalo doa pun Allah tak makbul.
aku : (terharu) ya. aku paham. 
kawan aku : masalah nya parent ni. susah nya nak bagitau diorang.
aku : ya. yang tu pun ak pham.
kawan aku : epa! jangan paham je. ceritaingg donggg. gi mana
cara nya?
aku : hahaha. (gelak dengan air mata)

aku secara serius nya terharu bila kawan aku bercerita pasal ni. bila dia kata
dia nak kawin. ak da panjatkan kesyukuran. sebab setahu aku diorang da kapel 
lama sangat da. bila dia cakap dia nak cari redha Allah. makin aku terharu.
indah nya hidayah Mu ya Rabb. 





bila sentuh soal kawin di waktu belajar ni. ak pun bingung sebenarnya.
seriously tak tahu nak cakap macam mana sbb aku pun tak da pengalaman
ke arah tu kan? sekarang ni bnyk je blog disini  blog disitu yang buat pasal isu
tip-tip kawin muda.tapi nak apply tu susah kan? kadang kadang tu ibu bapa
 da tahu. tapi diorang saje buat tak tahu. sbb bagi diorng kita terlalu muda
 utk alam laen selain belajar. aku ulang terlalu muda. padahal da 
boleh mengundi da. maknanya da boleh beza kan yang baik 
dan buruk kan? hee.

 kepada kawan aku :

bersabar lah sayang.sesungguh nya Allah sedang mengatur perjalanan
yang indah buat mu. jangan putus asa ya. kalo ko rasa susah sangat
bagi la pihak lelaki jumpa mama dgn papa ko. and then nanti bagi diorg
decide. mungkin Allah nak bg hint kat ko. sebab tu Allah bukak pintu
hati ko ke arah benda yang lebih baik kan? cuba dulu. jangan give up.
ketahui lah sayang. Allah sentiasa mempermudahkan jalan hambaNya 
 yang ingin melakukan kebaikan.





kepada korang korang yang ada pengalaman. boleh la kongsi di sini.
mungkin memberi manafaat pada student student yang teringin
untuk berkahwin di awal usia.


p/s: terasa agak serius plak entri hari ni. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

2 comments:

Hafizin Jamil said...

ok la tu..suh lelaki masuk minang terus..hehe..kalau tak nak..biar kita je yang masuk..kah3

ieda said...

Kalau dulu akak memang x suggest utk kawin muda, belajar dulu, cari duit dan bg mak ayah merasa duit kita dulu, hurmmm memang jodoh ditangan tuhan, tapi kita kena ingat allah bg kita otak utk berfikir seterusnya membuat pilihan yg mana terbaik,

berbaktilah pd kedua org tua dulu, jgn esok anak2 kita perlakukan benda yg sma padz kita, belum kita merasa zir tangan anak2 mereka dah sebuk nak kawin, bila kawin komitment sure lebih besar, renung2kanlah :-)