Friday, December 10, 2010

-bila result exam x okay?-

pagi pagi lagi kawan ak col.

kawan aku :

" wey!result dah keluar.result ak x okay!macam mana nk gtau parent ni? diorang ingat ak ni dean list kot.ak rasa baik ak bunuh diri wey!serius epa.ak dah sedih sgt sgt ni.ko tlong ak wey!apa ak nak buat ni?"

okay.korang banyangkan.korang bangun tido, angkat col and then korang xsempat pun lagi jawab salam.terus je kawan korang cakap tanpa henti camtu? *ak paham*-__-!

aku :
"wa alaikumusallam.ehem(perli ckit)!okay.sila bawak bertenang eh.kalo tak ak yang tendang ko.ehem(garang di pagi hari).firstly.result ko teruk sangat ke?"

kawan aku:
" pointer ak xsampai 3 pun wey.ak pun xsangka kot.time ak exam hari tu.rasa nya ak boleh jawab je.apa nak buat ni?cgpa ak dah turun dah.mesti mak ayah ak balun ak ni."

aku :

"xda nyer mak ayah nak balun anak diorang kalo sebab ko dapat pointer rendah.laen la ko amik dadah.hee.ak nasihatkan ko.pergi bagitau parents ko elok elok.slow talk.insyAllah diorang paham."

kawan aku: 

" wey!nanti dia tanya kenapa result bley teruk camni.ak nak jawab apa? nanti hal ak couple pun jadi penyebab.nanti parent ak suruh ak clash macam mana?"

okay kawan kawan.ak dah bengang dah time ni sebab kawan ak ni bley lagi fikir pasal boyfriend dia time time macam ni. -__-!

aku: 

"ko ni bley tak pikir psal parent ko dengan result ko dulu?semua parent atas dunia ni nak anak diorang berjaya.logik la kalo diorang nak sebab kenapa result ko teruk.ko bgtau la.ko dah usaha dah.xda rezeki lagi kot.ada hikmah disebalik kejadian."
(masih bernada biasa even hati dah bengang)

kawan aku: 

" okay okay.mintak maaf wey.fikiran ak xstabil.nanti ak try slow talk dengan diorang eh.ak rasa diorang pun nampak ak usaha selama ni.hmm.thanks wey.nanti bila ak dah slow talk ak bagi tau ko eh.hee.thanks doktor!"
(bernada ceria)

aku: 

"tahu tak pa.kalo ko dah usaha .xda nyer parent ko nak marah bagai nak rak.diorang pun tahu ko dah usaha kan?lain la ko memang banyak maen.so bila result teruk memang parent marah la.parent kita pun pernah belajar jugak dulu.for sure diorang paham.yang penting cara ko bagitau diorang tu kena btol eh.cari time time yang sesuai nak bgtau tu."
(kalo miss epa dah start  berleter memang sgt pnjang eh.hee)

kawan aku: 

"bila agak agak ko masa yang sesuai nak bagi tau?"

aku: 

"ko jangan bgtau time mak ko tengah masak plak.kang pisau terbang keliling dapur.jangan bgtau time ayah ko drive.sakit jantung dia nanti.jangan bgtau time makan plak.abis xda selera semua orang.elok nyer bgtau time minum petang ke.time suasana harmoni ah."

kawan aku: 

"okay okay.deal!ak setuju sangat ngan ko ni.hee.ko memang superwoman ah der!hee.k ah wey.sori ganggu ko pagi pagi.lepas ni ko sambung tido balik eh.sayang ko ketat ketat!"
 (nada yang sungguh ceria)
aku: 

"okay.sayang ko jugak!(senyum)"


ha.tu lah panggilan hangit yang ak dapat pagi pagi buta lagi.ish ish.nasib baik dia bestfriend ak.kawan ak ni memang budak pandai.tak yah kata dia.ak pun heran dengan result dia.tapi ye la.kadang kadang tuhan nak uji kita.dapat result okay je memanjang sampai lupa nak bersyukur.kadang kadang tuhan bagi kita jatuh ckit.so that kita ingat kat Allah! :)

kepada korang semua yang mengalami masalah yang sama.try la slow talk ngan parent korang.komunikasi kena berkesan baru ah menghasilkan kesan yang mendalam.hee.so gud luck ya kat semua yang nak amik result terutama budak budak yang amik exam pmr!smoga kejayaan bersama korang! :)


 

p/s: hepi besday kepada nurul aini zakaria.friendship forever!lepas ni nak keluar jalan jalan.hee.jom ramai ramai! :)    

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

18 comments:

Nynna Isa :) said...

xpe ! segala pasal kita kita tau sendiri kan :)
kita takkan berjaya tanpa usaha kita :))
woshing u luck everything u do :)

AiDa AzRyN said...

Happy birthday to her... ^^

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

takutnya......masih menunggu result ni

ieda said...

usaha itu tangga kejayaan dikk ..
kalau dah usaha x berjaya x apa .. lain lah kalau x buat aper2 punnn uhuhuhu

miss epa said...

nynna: thanks.awk juga! :)

miss epa said...

aida: dia cakap terima kasih.hee :)

miss epa said...

gksb: gud luck eh! :)

miss epa said...

ieda: setuju setuju! :)

hiro said...

kwn2..hheee

hartini said...

epa: btol tu...kdg2 kite jd riak bile kite slalu duk di atas...so, kalo berada kat bwh ni lah time kite nk muhasabah diri...bersyukur dgn ape yg kite dpt..:)

ijatnuar87 said...

hehehe...kadang2 kiter kat ats,kdang2 kat bwh...biler dah kat bwh,jgn plak gabra,sbb semua org pernah merasa pengalamn ddk bawah...jadi cool down,relek2 jek

mekdonel said...

One of the truly best blog..

www.fdausamad.blogspot.com

Baca 3-4 entry lepas tu mesti jadi ketagih!

i m not kidding..blog brader ni memang awesome!

.::: Princess MOMOY :::. said...

hihi...dah lepas

MY RECENT POST : ETUDE HOUSE - Korean Cosmetics

Jangan lupa VOTE di BBPM No. 382 !!

miss epa said...

hiro: ye kwn kwn kita.hee :)

miss epa said...

hartini: yup yup.btol sgt doh tu.hee :)

miss epa said...

ijatnuar87: what goes around comes around. :)

miss epa said...

mek donel: nnti kita usha eh. :)

miss epa said...

princess momoy: alhamdulillah. :)