Wednesday, February 23, 2011

-Jom ringankan blog korang!-


salam semua.

hari ni macam hari hari yang sebelum nyer.ak sgt sibuk
buat latihan calculus.nak update blog pun kena curi curi masa.
banyak lagi latihan yang perlu disiap kan.nak blogwalking 
lagi la xsempat.so mana yang terdaya je ak buat eh.hee.

hari ni nak bagi satu cadangan bernas utk korang yang nak
ringankan blog korang.tapi nak letak gambar bnyk bnyk.
ni hanya lah cadangan secara peribadi je okay.nak
follow.thanks.xnak follow.terserah kamu.hee.

blog korang akan berat kalo letak gambar banyak banyak.
masa nak loading blog makin lama.terutama utk 
pengguna 'berukband' macam ak ni.tapi korang bleh
satukan gambr korang dalam satu gambar.

macam ni :



so xperlu la korang letak satu satu gambar family korang.
hari ni ak nak bgtau cara nak satukan gambar tu utk
para blogger yang xtahu macam mna nak buat.

mula mula.korang kena ada software photoscape.
kalo xda.bleh klik link bawah ni utk download :


bila korang dah  masuk lam software photoscape ni.
korang tekan button page camni :



pastu akan keluar camni kan?




so bleh la korang pilih.nak petak bnyk mana utk letak gambar korang.
pastu edit la ckit ckit utk kaler border.


senang je kan?photoscape ni bnyk kelebihan nyer.antara nyer boleh 
edit gambar,bleh print screen and macam macam la lagi.tak rugi 
korang ada software macam ni tau.so.apa tggu lagi.jom ringan kan blog
anda supaya blog anda tergolong dalam golongan 'blog mesra blogger'.
hee.pandai je reka term sendiri.hee.apa apa pun.selamat mencuba eh.




p/s: esok exam calculus.doakan saya. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

15 comments:

nazirulhazwan~ said...

chilex la, kalkulus jer:P bukan vektor pon.ngeh3:P

nazirulhazwan~ said...

o0ops, tibe2 komen tadi sikit lari topik.ngeh3, bagus la dpt ringankan blog, den pakai streamyx yang plg murah tu jer,tak larat derr nk bukak yang berat2;p

cik bebel sentiasa said...

nice info...tenkiu2...cik bebel dah ler suka upload pic bebanyak...


nice blog...salam perkenalan...

padle said...

aku slalu edit gamba pakai photoscape..sng sket dari gune photoshop..


p/s-gud luck!aku pon ade test calculus ngan graphic sok..wish me luck!!

el-janna said...

hoho saye pn pngguna photoscape

:: Zanna :: said...

thanx info..gud luck!!! cik epal :)

Alin Marlini said...

tapikan pa...gambar sekeping lagi puas tengok...hehehhee

toyolkiut said...

blm pnh cuba..
cm mnarik je..

miss epa said...

nazirul: hee.pkai streamyx pun slow.xtahu nak ckp apa la.hee :)

miss epa said...

cik bebel: sharing is caring. :)

miss epa said...

padle: hee.sama la kita. :)

miss epa said...

el janna : hee.sama.photoscape best! :)

miss epa said...

zanna: ur most welcome dear. :)

miss epa said...

alin : ye syg.tp nnti blog berat.nak tgok puas puas click kat gmbr utk tumbesaran.hee :)

miss epa said...

toyolkuit: cuba la. :)