Sunday, February 13, 2011

-Tip cara tambah follower-

salam semua.

hari ni weekend macam semalam.tapi ak xbuat apa pun.
just berada dirumah sbb exam final dah dekat.masa
perlu dibahagikan dengan baik antara blogging dan belajar.

entri hari nak bagi tips cara nak tambah follower.even
follower ak xramai macam blogger blogger laen.pendapat 
ini hanya lah pandangan peribadi hasil dari berblogging selama 
lebih kurang 8 bulan.



ak buat tips ni sebab ada request dari seorang member blogger
dishoutmix.




oleh sebab ak memang suka share ilmu yang ada.so ak bgtau kat 
korang.pendapat ak cara utk tambah follower dekat blog korang.

kepentingan follower dalam dunia blog
ada orang kata xpenting pun follower ramai.janji blog kita
best.and ada org baca.tp bg ak plak.melalui follower ni la
kita nak tarik traffic ke blog.even orang yg follow kita ni
bukan minat pun ngan blog kita.diorang just follow sebab nak 
kita follow balik je.tapi xpa.at least blog kita ada kat dashboard
diorang dan mybe someday bila kita post something yang menarik.
nanti diorang akan masuk blog kita.bak kata pepatah.xkenal maka xcinta.


lepas kita tahu kenapa kita memerlukan follower.so sekarang kita
check out cara takle folllower plak.

beramah mesra dengan blogger laen
ni penting ye kawan kawan.jangan plak sombong.dah ada 100
lebih follower dah sombong dah.xmao blogwalking dah.orang
bagi award pun xpandang dah.orang tanya soalan xjawab dah.
kalo ada sifat sifat camni dalam diri korang.buang la jauh jauh.
kita kena la beramah mesra dengan semua orang supaya orang 
pun senang dengan kita.so bila hati dah suka.confirm dia tekan 
button follower korang.

istilah i follow u and follow me back
pasal benda ni semua orang pun dah cakap.ada blogger
yang bley terima.ada yang xley terima.ak okay je.korang nak
ak follow ak follow.tapi ak cukup pantang la kalo dia ckp.
"i dah follow u.follow balik eh".bila ak check kat follower 
ak.xda pun nama dia.memang ak rsa mcm nak maki hamun orang
je.huu.xbaek eh tipu tipu ni.kalo org cmni lagi la ak xlayan.
so jujur la dengan orang laen kalo korang nak org laen hargai korang.

mesra comment
mesra comment ni bila korang slalu je tinggal comment 
dekat entri blogger laen.bila korang tinggal respond dekat blog 
laen korang menunjukkan sifat mesra korang sesama blogger.
ni akan menaikkan imej korang dan sekaligus.ramai yang sudi follow 
korang oleh sebab sikap korang yang nyata mesra.tinggalkan 
comment ni banyak kelebihannya.antaranya korang telah backlink kan 
korang nyer url dekat blog laen.bleh meningkatkan page rank utk 
blog korang tau.

rajin berblogwalking
yang ni ak sangat saran kan pada korang.rajinkanlah diri 
korang berblogwalking ke sana ke sini supaya blog korang
dapat dipromosikan secara lebih luas.bila ramai blogger masuk
ke blog korang xmustahil ada yang suka dan follow korang kan?
blogwalking ni sgt bgus.selain dapat promosikan blog.dapat
juga naik kan traffic korang.so rajin rajin kan lah diri anda.hee.

entri yang baik dan berkualiti
 yang ini bergantung kepada individu.ada orang suka penulisan dan 
gaya bahasa yang berlainan.ada yang suka straight.ada yang suka ada 
humour ckit dalam penulisan.ada yang suka baca cerita cinta.ada yang 
menyampah baca kisah cinta monyet monyet.haha.semua orang 
xsamakan?so hasilkanlah entri yang kreatif supaya korang dapat tarik 
pembaca utk terus baca entri korang.bila dah suka.diorang mesti follow.

 lupakan widget widget xpenting
ni penting utk meringankan blog korang.bila blog korang ringan 
ramai yang boleh menghayati blog korang dengan lebih lama.so  
bila diorang bleh baca entri korang dengan baik tanpa sebarang 
gangguan dari muzik atau daun daun luruh dari langit.insya allah 
diorang akan follow korang.ak nak ingatkan korang.tolong la jangan 
letak widget widget yang bleh menganggu button follower korang.
pastikan senang orang laen nak follow korang.


tu jelah yang mampu ak kongsi ngan korang.ni pun berdasarkan 
pengalaman dan juga pembacaan dari blog blog laen.so kepada 
korang yang nak tambah.boleh la comment kat bawah.harap dapat 
membantu korang eh.yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan 
sempadan.peace! 





p/s: yang indah itu diharap  datang lagi.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

133 comments:

Nurul Azura said...

=)tips yg berguna..tq!!!

::wan fadhilah:: said...

tips yg sgt2 membantu.. tQ ek. sya pun sbnrnya xsuka ayat "i dh follow u, follow me back plz" rasa nk g teranjang je orang yg tulis mcm tu.

Aqeel said...

staill. boleh praktikkan

krole said...

wuahhh!!menarik r wak...bab kepentingan follower tu krole stuju sgt..sgt...sgt yeahhh!!!

EidaAz said...

kan..apa lagi bagi blogger baru...
follower dan komen bagaikan nadi untuk menilai sejauh mana keberkesanan menulis penulis :)

khairul hisyam said...

info yang menarik tertarik ko memang da boom. ngeeee

NICK ZANAA said...

yeahhh.btol tu....stuju dgn cik epa.....

tulus sweet said...

dapat disimpulkan kat sini supaya jangan sombong.:D

Cikgu Fikri said...

wah..
bgus lah tips ni...
hehehehe :)

miss epa said...

azura: welcome dear! :)

miss epa said...

wan fadhilah: sama sama. :)

miss epa said...

aqeel: selamat praktik.haha :)

miss epa said...

krole: thanks ats skongan anda.hee :)

miss epa said...

eida: ye ye.sy stuju. :)

miss epa said...

khairul: hee.thanks :)

miss epa said...

nick zanna: thanks dear! :)

miss epa said...

tulus sweet: haha.yup!tepat sekali. :)

+akufobia+ said...

nice la.

dwaty said...

i luke.... aku sokong yang last sekali... ada sorg tu follow aku... so akau nak follow balik... yang kuar adalah warning.. blog dia ada virus...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tq 4 sharing laling!!!
gud info.. =)

eni osman said...

Salam dik...tips yg baik...da jadi pengajaran utk akk...sebelum ni cuba ikut petua satu top blogger.."tinggal la mesej ..i dah follow..jgn lupa follow balik ye..."...cuba ikut tips tu rupanya tak semua org suka...tak ape satu pengajaran...cuma tak payah lah marah marah mengaibkan org ye...he he...almaklum kami budak baru belajar...pasal widget tu setuju sgt..sbb kadang kadang nak komen dan klik kat shout tak boleh ...anyway...nice knowing u...

sarah ishaq said...

thnx for the info epa..

ArryCode said...

perkongsian serta pandangan yang bagus patut diteladani oleh blogger2 yang lain..

♥ eyka elisha ♥ said...

nice info.thnx for sharing ^^
(rmai giler followers awk! =D)

NIFA said...

"diorang bleh baca entri korang dengan baik tanpa sebarang
gangguan dari muzik atau daun daun luruh dari langit."
wahaha..LIKE2~

flw u sis! (annoying jgk ke ayt nih?)
hehe ^^
time kaseh daun kladi sbb sudi bg tips yg sgt bguna bg newbie mcm sy nih ;)

pak long said...

salam...
memang terbaik....yang baik jadi ikutan

CikNiza said...

wahhhh...tips bergune ni miss epa..:)

SweetSyaza said...

wow info yang berguna!
good2..
keep it up! :)

amiez said...

amiez setuju sgt!!
thx....mmg bagos information nie..^^

anis said...

tq 4 da tips.. akan cuba kupraktikkan, tq dear..

Taufiq Tiramisu said...

nice tips..
thanks sharing ;)

cik tiera™ said...

tips yg baek..tengs 4 da tips keyh.. =)

hUnNy sEnpAi said...

tips yg bagus nieyh.nk try ah..
timo kasih epa =)

♥ARIFA♥ said...

suke suke ! :D

~Chocolate Strawberry~ said...

huhu..stuju sgt...widget..yup mmg bengang law ble bkak blog pbuh ngn widget...

pastuh lgu lak...lagu yg kuat gile n rock2 nyer..sakit kepale tul..xpasal2 xjdi nk follow...
huhu

Misz Pinky Eyes said...

tips yang sangat berguna..TQ for sharing.. =D

Cutiesifa said...

tips yg berguna..akan dipraktikkan..tQ for sharing ya :)

master said...

baru nak berbloger.. bagus tip u

DaRk ViRusZ said...

keh3...bgus2..wat ar lagi keje camni...hahahaha

LuN@_aiDi said...

salam kenal=)
wlpn entri neh dh lama ttp rse nk komen gak=)

komennyer:
tq sgt2 4 the tips..sgt2 berguna tip ini.. bagus2
sharing is caring!!

** n i folo ur blog too.. feel free to visit me at N.Zealand^^
http://kisahkami.blogspot.com

menarik.tertarik said...

pandangan yg menarik..ptt u rmai follower

gadis bunga said...

thnx for sharing .
sharing is caring .
LOL

Rose@Shada said...

Thanx for the tip. Tapi saya nie jarang2 update. Bila free betul2 baru bleh berblogwalking. Tq yer sharing.

Ibu Ezqil Mikhail said...

wah best tips 2...anway tq 4 the tips....

ijaapdot said...

menarik !!! leh try ni .. maklum la , blogger br :) thanks for sharing <3

ciktina said...

i dah follow u, u follow i balik k epa? haha :D

ida ladida said...

nak ikot tips nie!! yeaaay..;)

alif ismail said...

hum... tips yang bagus untuk beginner mcm sye...huhu...

villakesyukuran said...

thanks for sharing ! seronok tgk jumlah followers you...hu,hu.. rasa rendah dirilah plak... ahaakkksss.!

abazilah said...

terima kasih untuk tips . saya ada follower 6 orang saja . huhu .

miSz apPLe said...

tQ 4 da tiPs..i'll tRy..

Flower Tower said...

OH. macam tuh ke.. Terima kasih. huhu

KiNa said...

entry yg sgt membantu,..=)
ur blog pon bgus,....i follow,...seikhlas ati,..xmeminta balasan,..=)
RAMADHAN KAREEM

misschichicorich said...

hiii...coment yg bagus utk semua org, especially, pd blogger2..hee..thanks ya..and selamt beramal...peace..

Ain said...

berguna gak tips ni. thanks akak <3

secret Ash said...

tQ sbb kongsi tips nie... :)

http://secretash.blogspot.com/2011/08/cuti-raya-pahang-aku-confuse-dalam.html

permata ku said...

salam...tips y b'guna...bnyak ilmu dpat ari ni...

smilenajah93 said...

wah wah ! suke post ni ! thanks kongsi :)

Kasih Kita said...

Tips yang berguna. Owner blogger ni peramah rupanya. Patutla follower beribu-ribu :)

LAici KAng Ais said...

tq 4 sharing cik epa.

LAici KAng Ais said...

tq for sharing cik epa

Aj said...

nicely done :)

. said...

thanx kakak sweet!hee~~info yg berguna kpd sya..insyallah sya praktikkan..thumbs up!!

ShahzCudin said...

tq sbb kongsi.. :)

aizu's life said...

best tOpik!!
i'll try my best.. hihi
stil berblogwalkin =)

mselim said...

Terima kasih atas ilmu yang dikongsi kan....
Moga kita semua ,,,blogger dapat manfaat daripada NYA....

Wassalam....

Hana Fabelhaft said...

thanks for the advice. sangat berguna untuk newbie macam saya :)

http://bukanpingu.blogspot.com/2012/01/cara-untuk-mengenalpasti-seseorang-itu.html

Noor said...

wahh..tips yang bagus utk blogger baru mcm sy..sy suka tang awk kata tiada gangguan muzik dan daun2 luruh dari langit..hahah..kacau je kan?tp dah itu citarasa diorang.

Noor said...

tips yang bgus utk blogger baru mcm sy..sy suka tang awk kata tanpa sebarang
gangguan dari muzik atau daun daun luruh dari langit.haha..btul jgk.tp itukan citarasa masing2..

NORA said...

Tips yang amat membantu. nak cuba apply.. :-)

NORA said...

suka tips ni...terima kasih.

Master Zuheir Mafarz said...

nice tips~tq3

Purple Lavender said...

tips yg berguna *sy budak baru belajar* thanks yea .

Neutron said...

nak try! :)..bole x?haha

Rozssa Lea said...

wahh..tepat skali tu :)apa pn have a nice day friend.. i'll be ur follower.

Nasriaatul Natasha said...

USEFUL tips .. tq .. ^_^

Nasriaatul Natasha said...

useful tips .. thanks .. ^_^

Nasriaatul Natasha said...

Nice!!! thanks .. ^_^

shazrina said...

makasey epa sharekan tips ..memang da rendah diri sangat da sebab follower x smpi 10 pon .. :)

Hannah's Collection said...

wah!thanx!mmg tips yg amat brguna untuk blogger baru mcm sy ny~
plus,,ska la tgk your blog~simple..any tips??

FARAH said...

kalo camtu meh jadi follower sy...bru buat...joinn3...
mydiaryislamituindah.blogspot.com
hope sangat dapat follower ramai2

............ said...

hahaha.. ok ni 1st time aku bagi komen.. :P mekaseyh :D

mrtravelbug korea said...

waaa korang follow la blog kitaorg ni..kang korang ckp aku bg diskaun pakej jalan2 kang sedih blog mc followe cket..wuwuw
iklan sebentar...Kepada yg ingin melancong ke korea (rm1500) or beijing (rm400)...sangat murahhh! :D Sila lawati laman web kami n follow ya blog + fb

www.muslimtravelbug.com

thanks u all :D

elly erlida said...

Really good tips..tengkyu2..!!!!

elly erlida said...

Really good tips..tengkyu2..!!!!

Raudzah Zahari said...

Nice entry...simple tapi best aje nak bace...thanks for the tips anyway..

ayeen muhammad said...

good tips.. tq fren

Len Inouie said...

owh.. mcm tu.. nak try la.

gigi rabit said...

cmne nk bt background cntik ?

Seroja Tiara said...

oh ya ka??sy mmg mengalu-alukan sesapa saja ke blog sy...:) anyway TQ for the tips...

achikmija said...

tq for sharing yer...kalo sudi sggh le ke http://achikmija.blogspot.com yer...

ekin said...

thank u..info yang sangat berguna..akan dipratikkan..thanks a lot :-)

ekin said...

thank u dear..tips yg sangat berguna..

ekin said...

thank u..tips yg sangat berguna..

ekin said...

thank u..tips yg sangat berguna..

Pokok Berbuah said...

tq.. sgt berguna...
moga lebih brjaya pd nmasa kan dtg...
:)

blog sye...
http://pokokberbuah.blogspot.com

zuhaili zue said...

Thanks a lot for the tips...sgt bguna pada newbies cam sy nie...hee...sudila ke blog sy ye....http://mycraftysteps.blogspot.com

zuhaili zue said...

Tq for the tips...bguna gak bagi newbies cam sy nie...silalah ke blog sy...http://mycraftysteps.blogspot.com

AmiRuL zikRy said...

Thanks for the tips! :D

Nur Imans said...

betullah tips2 yang sdri beri, saya baru dalam dunia blog2 ni, jadi bila ada masa beri komen dan blogwalking, kita akan tahu kesannya.tahniah ats entri yang berguna dan menarik, teruskan usaha..:)-

SpoRa CoMeL said...

Saye tak ramai follower...huhu..
http://akudanspora.blogspot.com/

Laila Boutique said...

Will try it..thank you :)

ThE siMpLe gIrL (tIrAhMuSs) said...

mklumat yg mmg sesuai untuk tirah yg bru b'jinak2 dlm dunia blog ini.. thanx 4 the information.. :) jemput lah singgah ke blog kita..
http://tirahmuss8.blogspot.com/

meera said...

salam alaiki...
tips yg best,,,..
mmg tgj cri followers pun....
jom lee kite bercerita dan berkongsi nasihat...

http://meerazain.blogspot.com.. :)

Adam's Mom said...

Nice blog....
Sy blogger br nk blajo.... blh bg tunjuk ajar....
Sudi2 lah sgah n follow my blog plak.....
http://adamsmomdiary.blogspot.com

Adam's Mom said...

Nice blog....
Sy blogger br nk blajo.... blh bg tunjuk ajar....
Sudi2 lah sgah n follow my blog plak.....
http://adamsmomdiary.blogspot.com

cik iezah j said...

:)

emein cas said...

waaa...terbaek lah....

IsabellaIdura in the blog.. said...

Ok... byk org yg dah byk follower bg tip macam ni, tp follower saya tak bebyk pun. Sedih. Jadi kawan saya k? http://isabellaidura.blogspot.com.

Nurin Syaza Hani Zuhairi said...
This comment has been removed by the author.
Little Dreamer said...

Thanks for the tips.. sangat membantu utk saya yang baru nak start berblogging nih.. please do follow me ya.. terima kasih :)

Dak Skema said...

Tq untuk tips2 ni..pe2 pn, cantik r blog ni..suke tengok.. ^^

cikeika1010 said...

tips yang bagus tuk blogger baru macam saya nie..thanks yea :)

pok nik said...

nanti follow abg kay

http://www.kembara-alam-aadk.blogspot.com

Nur Ezzah said...

hey sis..nice blog..klau sudi,jom follow blog sye..:)

beLL said...

daun2 luruh dr langit eyh~ ekeke

Mohd Razif said...

nice info :),boleh dipraktikkan ni hehe sudilah ke blog saya http://bloodkiller92.blogspot.com/

Mujahiddah Agama said...

Tq..
Di atas informasi berguna...
syahadasyuhada.blogspot.com

Effy said...

nice
jom follow my blog

Tazkira Eyra said...

TQ bg tips yg sgt bguna pada newbies cam sy nie.. sudi2lah ke blog sy ye.. sy buat makeup utk semua event mna thu mkin anda sdg mencari.. ♡♡ uolls.! http://duraibrahim.blogspot.com/

Tazkira Eyra said...

TQ for the tips.. tips berguna utk blogger bru mcm sy.. jom kengkawan follow blog sy.. sy buat makeup mna thu anda mkin memerlukan khidmat sy.. ♡♥ uolls.! http://duraibrahim.blogspot.com/

Mizz Tykaa said...

A good tips. Memang nak sgt tawu. Thanks :)

Aisyah Bokori said...

salam. hi, nice blog. memang pun, saya pun newbie juga. sangat membantu. hehe thanks.

come and follow my blog too ;)
http://annelyese.blogspot.com/

mari membina ukhwah sesama kita !

Dira Zarif said...

Salam perkenalan :) Btw, thanks for sharing this useful tips to we all..appreciate sgt, keep in touch! :)

jamal mal said...

salam awk..ramai follower.ape rahsia awk?

Miss Liyana said...

Terima kasih atas perkongsian..saya ni dah lama berblog tapi masih newbie ")

Z u l a i k h a said...

lawa blog awak. Blogwalking.. zulaikhakhairudin@blogspot.com

aeinna Musa said...

Tq bg tips...sgt berguna utk sy yg baru nk bermula blogging..daun luruh dr langit tu tak tahan tu..hehehe

Original One said...

tips yang berguna.. terima kasih.. follow ya.. :)
http://blogwebworld.blogspot.my/

mz cafe said...

Tips yang sangat berguna.. Terima kasih yea...
Jemput la jengah blog saya kalau kawan-kawan free mzcafebangi.blogspot.my ... saya orang baru... follower pun tak sampai 10.. huhu

IZZATUL IKMA said...

The best tips. Huh. Bole cuba ni. Lagi2 yg baru2 nak jinak hd blogger macam ikma. Huhu.

Btw. Sila2 la datang ke blog saya. Jiwalarahatisuka.blogspot.my

Sedia berkongsi ilmu and pengalaman.

IZZATUL IKMA said...

Tips yang berguna. Huhu lagi2 newbie blogger macam saya.
The main point is. 1. Rajin 2. Jangan sombong.

Btw. Jemput2 lah singgah di blog saya.
Jiwalarahatisuka.blogspot.my

Kongsi ilmu. Kongsi pengalaman

IZZATUL IKMA said...

Tips yang berguna. Huhu lagi2 newbie blogger macam saya.
The main point is. 1. Rajin 2. Jangan sombong.

Btw. Jemput2 lah singgah di blog saya.
Jiwalarahatisuka.blogspot.my

Kongsi ilmu. Kongsi pengalaman