Tuesday, March 22, 2011

-Spaghetti ala miss epa-


salam semua.

hari ni ak kerja petang.punyer ah ngantuk bgun pagi tadi.
tp ak dah tekad nk biasakan diri bngun pagi.supaya bila
smbung belajar nnti.xda ah ak terkejut kalo kena bgun pagi.
lagipun bak kata ummi.kalo kita bgun pagi ni murah rezeki.
mintak mintak rezeki ak pun murah je selalu eh.hee.

hari ni ak nak bg resepi kat korang.memandangkan baru baru 
ni ak ada belajar buat spaghetti dengan sepupu ak.dan 
bg ak sgt la sedap spaghetti nya.so bley la ak kongsi ngan korang
resepi dari sepupu ak ni.sgt mudah cara nak buatnya.sbb tu 
org yg mcm ak yg kadang kadang ke dapur ni pun mampu buat sendri.
ehem.kutuk diri sendiri.=_=

jom check out :

bahan bahan

1 sudu teh bawang putih yang dikisar.
3 sudu teh bawang merah yang dikisar.
1 labu bawang besar di potong dadu.
3 sudu teh pes cili kering
spaghetti
1 botol kecil sos kimball spaghetti tradisional
1 bungkus sausage chess ayamas
sedikit minyak zaiton

cara membuat

1) rebuskan spaghetti dan gaulkan dengan minyak zaiton.ketepikan.
2) 2 cawan sausage dipotong dadu dikisar halus(utk digantikan 
dgn dging cincang).ketepikan.
3) sausage selebihnya dipotong nipis nipis dan digoreng hingga garing.ketepikan.
4) panaskan minyak masak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
5) tumiskan bawang besar dan pes cili kering.
6) setelah naik minyak.masukkan sausage yang dikisar halus dan sos
kimball spaghetti tradisional.
7) kemudian masukkan secawan air dan kacau sampai rata.
8) setelah mendidih.masukkan sausage yang digoreng dan kacau dalam 3 min.
9) angkat dan sedia dimakan.

korang semua bley la try kat umah eh.selalu org guna daging
cincang or ayam cincang.kali ni kita tukar skit guna sausage
cincang.rasa memang best.try it!

kepada korang yang nak try resepi resipi baru.boleh la usha blog
sepupu ak merangkap chef idola 


bnyk resepi yang senang dan mudah utk dipraktikkan. :)






tu je koleksi gambar yang smpat ak snap masa time masak tu.
tp syg.time makan tu ak xamik gambar sbb ak mkn dgn penuh 
berselera tnpa memikirkan apa apa.mintak maaf.=_=


p/s: hujan rintik rintik di kawasan sy sekarang.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

7 comments:

NUR AIN AZMAN said...

Waaah! Spagetti ?? my fav ohh. saya suka makan dan masak spagetti taw. tp antara2 bahan2 saya, saya tidak masukkan bawang merah, hihi. just gunakan bawang putih sahaja. spagetti ini sangat lah mudah cara penyediaan nya. kankan. ha, pe lg? post la ckit kat sy, sy tringin nak rase msakan awk. boleh? hihi.

Btw, have a nice day.
Jom follow blog i yer.
feel free, drop your comments.
TQ

:)

Love,
Aen

c-tea said...

wah..nampak macam senang je nak buat kan..hehe..epa kasi ct rase lah...macam malas je ct nak buat sendiri..hahaha

mawar said...

wau....suke3..nampak mcm best je..thax for shring ur resepy..nanti nk try bt..mesti gred pnye..excited!<3<3

mawar said...

wau..nampak best je..nak cubalah bt sndiri..thax for shring ur resepy..i'm so excited!<3<3

iszieylyanziy said...

ha,ley la masak kn tok k,is :P

Oyat Ceritera said...

nak masak gak la...spaghetti

Alin Marlini said...

pandai adik masak ek...