Wednesday, April 13, 2011

-Entri untuk tarik blogger?-

salam semua.

hari ni hari yang mnyedihkan dan tiada mood langsung.
dan ak harap kan hari esok lebih baik dari hari ini.

sekarang ni ramai blogger yang cakap dunia blogging kini makin
mencabar.ye la.ada yang gaduh sesama sendri sebab terasa dgn 
entri pedas dari blogger laen.mungkin niat nyer cuma nak menegur tp 
cra teguranya menghiris jiwa.ada yang memaki hamun blogger laen 
hanya sebab blogger tu suka post gambar dia besar besar.kata nya nak 
nak jual muka je.mungkin yang post gambar begitu hanya utk berkongsi 
dengan kawan kawan yang suka melihat gambar dia.memang serba xkena
la kan.post entri macam ni.org kata macam tu.hari hari ak pikir.entri
macam mna la yang boleh menarik blogger utk terus baca entri kita.

bila ak bukak blog blog femes macam ben ashaari,cik epal ataupun 
hanis zalikha.semua pun ada cara masing masing dan yang nyata 
semua pun ada cara yang berbeza.kalo  yang perempuan.kebanyakkan 
tulis pasal kehidupan harian.kalo cik epal cara penulisan nyer 
lebih pada humor.bila baca ak tersnyum sorang sorang.kalo hanis zalikha 
plak lebih kpd glamour.p melancong luar negara bagai.kalo ben ashaari 
plak bnyk segmen segmen yang mampu bagi kita traffic 
yang bnyk dan yang tu la yang diharapkan oleh setiap blogger.

so as a blogger biasa mcm kita ni.mcm mna nak buat entri 
yang mampu buat blogger laen keep reading blog kita dan tertunggu
tunggu bila kita nak update blog.

mengikut pemerhatian ak.kebanyakkan blogger suka baca something 
yang mampu memberi pengetahuan utk diorang.pengetahuan disini
 bukan la bermaksud something yang berat macam belajar biologi.
hee.tp pengetahuan mengenai kehidupan seharian.contoh nyer 
cara nak menghadapi sesuatu masalah.cara penceritaan nya bergantung
 pada kita la.kenapa ak cakap camtu?sbb entri yang smpai sekarang 
masih ada komen even dah berbulan entri tu ak dah post ialah entri 
pasal tip menambah follower.so.pada ak entri yang mcm ni mampu 
menarik minat blogger utk membaca sbb memberi pengetahuan 
kepada blogger utk menambah baik blog diorng.

so apa pendapat korang?
sila tinggalkan komen yang membina anda eh.



p/s: alangkah indahnya kalo ada tempat utk bercerita. :(

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

9 comments:

Syuk Ry said...

ow.. nice one..

gabanMorka said...

aku tak berapa gemar sgt blog2 femes di atas entah la xtaw mengapa
tp blog2 xfemes pun lagi best aku rasa, niche die rare
mcm ada 1 blog aku jumpe, die pembuat topeng.sgtlah artistik

pinqy taraturuu said...

betul betul betul..
sumpah setuju..
hehehehe :)

ozzy said...

Assalam..

Ada banyak cara sebenarnya untuk tarik traffic ke blog antaranya dengan menggunakan SEO..boleh klik dan daftar secara percuma dari blog saya.Melalui SEO blog anda mungkin akan tersenarai sebagai carian utama dalam carian google.Kerana itu pastikan tajuk utama adalah hal2/berita terkini krn penyumbang traffic bukan hanya dari blogger malah dari org lain...jika itulah tujuan utama menjadi blogger.
Apabila sudah menjadi blogger popular terbitlah entry apa saja..pasti traffic sesak.

syufaa said...

huwaaa..payah ouhh nk jd blogger glemer..kne rjin bw..entry kne best bce.. :(

ieda said...

setuju dengan miss epa .. akak x der cara tersendiri .. apa yg akak rasakan patut akak buat entry .. sbb dunia alam maya ini ada jugak baik dan buruknya .. kalau nak letak semua hal bagai takut akibatnya terpalik dimuka sendiri ..

bagi yg dah kawin x kan pasal dlm kain pun nak cerita kan .. contohhh .. contohhh jadi .. tepuk dada tanya hati .. patut atau tidak entry kita tuu :)

eppy blogging .. yg pasti kita nak kawan x mo lawan !

Belalang Hijau said...

sekiranya kita target utk menarik golongan blogger membaca entry kita, maka hasilkan sesuatu entry yg berkisar kepada blog kerana hanya blogger yang mengenali dunia blogger...

tp jika nak yg lebih umum, kena berani bermain dengan tajuk yg lebih mesra SEO. trafik dari search engine lebih dasat jika kena...

Cik Misstree said...

Saya tulis sebab saja nak luahkan pandangan saya. Saya tak kisah kalau blogger lain tak mahu follow blog saya.

アヌム ちゃん~~ said...

hyee..singgah sini too^^