Monday, July 18, 2011

perkara wajib untuk persiapan puasa

SALAM SEMUA.

hai hai semua.selamat tengahari.hari ni panas sgt cuacanya.
aish.bulan puasa pun da makin dekat da.kalo panas mcm gini
cuaca nya memang sgt besar dugaan nya.hee.bak kata 
pengacara berita tv3.

banyak kan minum air dan elakkan aktiviti luar bersama keluarga.



hari ni bukan nak bercerita pasal jerebu.apa lagi masalah kesihatan
sebab bukan bidang ak.kang ada yang saman ak sebab bagi information
yang salah.hee.hari ni nak citer pasal persiapan sebelum menyambut
bulan puasa yang penuh barakah.

 PERKARA WAJIB UNTUK PERSIAPAN
MENYAMBUT RAMADHAN

1) PUASA GANTI
yang ni sgt penting ya anak anak.tak kira lelaki or perempuan.semua pun wajib ganti puasa tau.perempuan biasa la kan.keuzuran yang berlaku dikala bulan mengambang.dan bagi lelaki plak.kalo kata ada yang terBUKAK puasa time nak suap anak makan tu.ada baik nya ganti dengan segera eh.

2) LAPANGKAN WAKTU MALAM
harusnya lepas ni korang kena la lapangkan waktu malam utk berterawih sebab solat terawih ni ada pada bulan ramadhan je.so kalo bley jangan skip skip terawih tau.sbb blom tentu kita dapat terawih lagi taun depan kan?

3) BELI KURMA
da macam wajib la plak kan setiap kali bukak puasa harus lah berbuka dengan buah kurma.sebab Rasulullah ada pesan.lagi elok berbuka puasa dengan makanan yang manis.so ajak la buah kurma date ngan kita time iftar ye.hee.

4) NIAT PUASA
harus nya semua ibu bapa da start ajar anak anak diorang utk niat puasa kan?even memang tiap kali lepas azan ada animation sekali ngan niat sekali.apa salah nya ajar anak anak.at least tmbh ilmu pengetahuan agama diorng kan?

5) ALARM JAM
yang ni penting buat ibu ibu yang bangun utk siapkan sahur.harusla alarm jam pastu buat volume 5 eh.kang tak bangun.satu rumah xsahur.ak ni memang wajib sahur kalo nak puasa sebab ak ada gastrik.tapi bangun sahur ini sunat tau.dapat pahala.ummi bgtau.puasa yang tanpa sahur menyamai puasa org yahudi.so amat digalakkan korang untuk bangun sahur.



budak budak buat muka excited nk smbut ramdhan.yeay!


tu lah antara persiapan yang penting sebelum menyambut ramadhan.
sebenarnya banyak lagi.tapi ak nyer idea tersekat sekat sbb ayah 
belikan nasi kukus utk lunch hari ni.haha.dan dan malas nak pikir da 
bila tgok nasi.aish.miss epa bikin malu je.-____-!




p/s: hmm.tak tahu nak buat apa.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

6 comments:

aisya said...

kalau time puasa ni selalu fikir bestnya kalau ada kat rumah. mak mesti masak macam2.. =)

MisS HoNeY said...

klu sesapa yg x taw niat posa tu,p carik cpt niat posa.jgn nnt x posa wat alsn x niat..hehe

tomatokering :) said...

oyeshh betol3! eksaited jgk nak puasa ! ^^

b a m b a m ' s said...

pose x abes ganti lagi..sob sob sob.. =(

syiela said...

aiman pun dah excited nk puasa hari ni.. jenuh dok pujuk pulak bgtau yg puasa lambat lg

e.l.i.z.@ said...

akak ni lg 7hr belum ganti..esok kena start marathon la ni hihih