Sunday, July 10, 2011

Tips cari idea nak update entri

SALAM SEMUA.

hai hai semua.hari ni satu hari ak menghadap laptop.
maen game the sim 3 yang baru di install.aish.sungguh seronok
sebab da lama xmaen game ni.so tiada lagi masa terluang
selepas ini.hee.



hari ni ak nak kongsi ngan korang satu tips yang agk berguna
utk semua blogger.terutama newbies.yg veteran pun mungkin bley
tmbah pengetahuan jugak.

TIPS CARI IDEA UNTUK UPDATE ENTRI

ramai kawan kawan ak yang heran dengan ak sebab boleh update 
blog sekurang kurangnya satu entri sehari.alahai kawan kawan sekalian.
ak xcukup hebat lagi.kalo blogger laen smpai 3 entri satu hari.tu lagi
hebat.diorg baca doa apa la smpai idea mencurah curah cmtu kan?

so ak nk kongsi la ngan korang beberapa cara ak cari idea utk
update blog bila idea da kering kontang.

isu semasa
korang bley update blog korang pasal isu semasa.contohnya pasal sukan ke.pasal kemalangan ke.utk dapatkan berita pasal isu isu semasa mcm ni.korang kena la rajin pi usha newspaper yang ada kat malaysia ni.contoh nya berita harian or metro.
moral of the story
korang jugak digalakkan utk bercerita suatu cerita yang bley dijadikan pengajaran kepada pembaca.contoh nya citer psal bawang putih bawang merah ke.citer pasal kesusahan hidup orang orang sekeliling ke.bnda bnda mcm ni kalo korang bley olah dengan lagi baik mngkin bley menarik pembaca utk keep reading blog korang.
pengalaman
yang ni pun salah satu cara utk mencari idea.pengalaman yang indah memang sgt menarik kalo dikongsi dengan pembaca lain. even pembaca xkenal kita.tapi bila kita share pengalaman kita.at least diorng pun bley rasa manis nya pengalaman tu.tak salah pun kalo korang nak bercerita pasal pengalaman pahit.yang pahit pun kadang kadang bagus sebagai pengajaran kepada kita.
info menarik
info info menarik ni selalu nya korang bley amik bila korang bnyk membaca.macam macam info menarik yang ada kat contoh nya mengenai bola sepak,fesyen atau apa je yang boleh memberi pengetahuan kepada pembaca.
entri berdasarkan gambar
ak sgt suka idea ni sbb ak ada tumblr.so bila tgah seronok reblog gmbar.time tu mcm mcm gmbr ada.kadang kadang gmbr gmbr tu semua beri ak idea utk menulis.korang bley la try eh.
usha laman web lain
yang ni memang pilihan ak la bila xda idea sgt nak menulis.bnyk sgt laman web yg bley bg korang idea utk menulis.kalo korang berminat nak cri cerita pasal selebriti korang bley usha portal murai, beautifulnaraohbulan dan bnyak lagi.tapi for sure korang kena kredit kan info yg korang dpt eh.kang xpsal psal sue sana sue sini.hee.
ulasan utk entri blogger laen
ak tulis kat situ ulasan eh.so korang ulas balik.bukan korang copycat entri org laen.xbaik tau.ingt senang blogger tu perah idea nk tulis entri pastu korang senang je copy.even korang minat sgt ngan entri dia.bgtau la sepatah dua kat blogger tu.and then xda ah dia rsa nak maki hamun korang.hee.
join contest
kalo da xda idea sgt.rajin rajin la cri contest contest menarik yang bley korang join.bnyk je contest sekarang.hadiah pun punya ah lumayan.xrugi pun kalo korang join.dalam masa yang sama korang ley update entri kan?

itu saje la yang dapat kongsi ngan korang sbb ak pun budak baru belajar.
kepada yang nak tmbah tips tips ni.bley je komen eh.mybe korang bley 
membantu org laen.sharing is caring rite?





p/s: BERSIH kan diri anda! :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

8 comments:

cucu umie said...

thnkx for thwe info..incya-Allah dpt dimanfaatkan bersama..

Ir Firdaus said...

gud in4!
cube buat post psal BERSIH..
konpem hits naik kaw2! nye.. hehe~

syiela said...

sharing is caring.. :) kdg2 buntu nk wat entry apa..

*** berkenan sgt ngan hello kitty tu :)

deqlis said...

bagus..info berguna

Sekali Lagi- Review versi Deqlis
Tiket kapal terbang RM9..?
Pelayan tayang dot dot kat restoran..

Qaseh Qhaleef said...

thnx fo d tips...
newbie here...

Nisa Si Gadis said...

warh gd entry . tengs a lot :)

Aida Azryn said...

aida pun kadang2 kering idea jugak nak update hape.. XD

CikMiMiey said...

nice info nice sharing ..

sharing bout to care n love , right ? thehehe ~

btw , tnx a lot 4 da tips dear ^_^
sambil2 BW sini