Thursday, August 11, 2011

Allah itu ada

SALAM SEMUA.

hari ni kerja ak kemas rumah.biasa la.sebab da xtahu nak buat
apa.hee.lagipun malam ni ak,ummi and ayah gerak pi kuala lumpur.
kata ayah nak pi berpuasa dengan anak anak disana.biasanya
memang ummi and ayah selalu pi kuala lumpur kalo da rindu kat diorg.

aku bley jadi cmni gak kalo bosan kat umah -_-

entri hari ni nak cerita situasi nak yakinkan budak budak tadika
bila diorang bertanya pasal agama.

budak budak : kak epa.ibu kata Allah itu ada.tapi kenapa kita xnampak.
aku : sebab Allah tu Maha Hebat.sebab tu xnampak.
budak budak : eh? xpham la.kata ada.lepas tu xnmpk plak.
aku: okay okay.mcm ni eh.korang suka minum susu x?
budak budak : suka suka!
aku: okay.kenapa suka minum susu?
budak budak : sbb ibu kata minum susu bley besar.dalam
susu ada CALCIUM!
aku : eh? dalam susu ada calcium eh.xda pun.xnmpak pun.
*sambil usha usha segelas susu depan aku*
budak budak : memang la xnmpak.tapi ada.
aku : ha.sama la dengan Allah.kita xnampak tapi ada.
budak budak : eh? mcm tu eh.baru paham.
aku : *senyum*


bila kanak kanak buat muka chomel! aish!

biasa la budak budak kan? perasaan ingin tahu yg sgt tinggi.
zaman ak budak budak dlu ak pun suka tnya ummi soalan pelik pelik.
contoh nya.

ummi.Allah tu dok kat mana?

ummi.kenapa langit warna biru?

xke haru biru nak reply soalan macam ni? hee.tp ye ah.nak 
tak nak kena bgtau jugak.kalo tak.memang diorg akan
tnya smpai kita jawap.hee :)

contoh jwpan agak cool! :)



p/s: off to kuala lumpur tonight. :)

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

13 comments:

Ir Firdaus said...

cumeyl sungguh pic budak tuu.. huhu~
nk cubit2 pipinye...

nway, pndai sungguh ustazah epa nie ea.. hehe~

Ema Razali said...

jawapan yg bagus. hehe lepas ni kalau ade budak2 tnye kita, bole kite jwb mcm ni. lg senang dorg nak faham.

Munna said...

hehe nice sharing =)

b a m b a m ' s said...

yg otak tuh cool!! hahahah...
tp kasaq lar bunyinya..
nak berdakwah kena lembut2 kan.. :)

Addin said...

hati hati dalam perjalanan ye :)

izni diyana said...

coollll !!!
hahaha....

yaya | mohd said...

lps ni jwb cmni jela kt bdk2 :P

niera said...

like !

ika said...

style la entry nie...:) leh jawab soalan dak2 mcm tu nnt...

hazriey91 said...

like,kadang2 dalam kehidupan ini kita kena pandai memanipulasi apa yang ada disekeliling untuk mengukuhkan fakta yang cuba diputarbelitkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

hyz said...

suka entri ni.. bergeliga... gud job...

caliph shuriken said...

nice.. terutama skali soal jawab kt last tu, hikk...

peachippo said...

hehehe..care yg paling berkesan nak ajar budak2 kan ?!
cayalah !! suke gaye penulisan .kool ! :P