Tuesday, August 16, 2011

Biskut Cornflakes Crunchy

SALAM SEMUA.

hari ni ak nak pi terawih dekat masjid pondok pasir tumbuh.
ayh bgtau ada imam dari sekolah tahfiz.aish.kalo
macam ni buat 20 rakaat pun rasa cam best je bila bcaan nya
di alun dengan begitu merdu.menusuk hati.ehem.
*ayt memang HARUS berpuitis cmtu*

okay kawan kawan.jom kita masuk kelas masak masak macam biasa.
hari ni kita buat biskut yang sgt sgt sedap dan selalu yang first habis
time buat open house kat rumah ak.budak budak sgt suka biskut ni.
ak pun suka.tapi xbermakna ak budak okay.ehem. 

Biskut Cornflakes Crunchy

 BAHAN - BAHAN 
105g mentega
1/2 cawan gula halus
3/4 tepung naik sndiri
1/4 tepung gandum
1 biji telur kuning
3/4 kismis
1 mangkuk cornflake dikisar halus
 CARA - CARA 
1. pukul mentega,gula halus dan telur kuning sehingga kembang.
2. masukkan tepung naik snediri,tepung gandum.gaul sehingga sebati.
3. masukkan kismis.gaul lagi sehingga menjadi doh.
4. bentukkan adunan bulat dan gaul didalam cornflake halus yg dikisar.
5. masukkan adunan bersalut cornflake ke dalam cawan kertas.
6. bakar pada suhu 160c dlm masa 15 min.





 ini lah hasil nya.ak baru buat petang tadi.aish.sungguh wangi
bau biskut. :)

sekarang kat rumah ada la 3 jenis biskut yang da siap.nak smpai raya
 sempat la ak buat lagi 3 jenis.sungguh rajin ramadhan kali ni.selalu ummi
beli je dengan kawan kawan.sekarang epa buat utk ummi.sila
touching ckit ummi kalo membaca blog ni.hee :)

ni la beberapa jenis biskut yang da siap.


p/s: wakaf che yeh lagi.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

14 comments:

bobiedanbad said...

biskut cornflakes mmg peberet...tp nak wat malas tak sudah hehehe

Ir Firdaus said...

nyummy!
mkin bertambah koleksi biskut raya nie.. hehe~

NURUL AINI NORAZMAN said...

wah,.hahaha boleh cuba ni,.=))

ciktina said...

perghh. da siap masuk dalam balang.. hahaha

Lieyda said...

wah bestnye.cornflakes madu nk wt mcm mne.nk resepi leh x?

diyan said...

suka jugak biskut ni
cara pon mudah jee kan :')

♛ Azie Azra ♛ said...

sodapnye..azie xbt satu pun ag kuih. huaaa

diana said...

rajin nya..
untung sapa dapat buat bini..:p

hazriey91 said...

cam best jee biskut nii.....mesti sedap....

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

rajinnye. zama thn ni sume bli je. hehehe

IFA Athirah said...

wah!blh ar guna utk buat kuih nnti!! http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

Gadis Butterfly said...

cedapnye....
pe kate awk buat pastu send kt umh kite...tahun ni kite xbuat kuih raye..semua beli jew...

Cik Azizah said...

wah bestnya buat kuih..teringat dulu2 rajin buat biskut raya. sjk keje ni xde masa...ruginya...

linda a.k.a ibusumaiyah said...

alahai ...bestnyer...baru nak try wat cornflakes madu...:)..tapi yang ni pun cam menarik..:)