Friday, January 27, 2012

Tips Lupakan Kekasih Lama

SALAM SEMUA.

hai hai.malam yang indah malam ni.sbb petang tadi da hujan.so
suasana agak sejuk even bunyi binatang kecik yang nama nya nyamuk
ni selalu dekat je kat telinga aku.naik rimas dibuatnya.kejap lagi siap la
korang. aku sembur satu bilik ni dengan shieldtox pembunuh nyamuk!



ehem.kembali kepada tajuk.da lama sebenarnya tak buat tips.
harap harap tips lupakan kekasih lama ni mampu tlong korang bukak buku
baru dalam hidup korang.biasa la.kalo tak pernah sedih macam mna
nak hargai kebahagiaan tu kan?ayuhhh semua kita amik sedikit
tips dari missepafazwin.hee.

delete dari semua yang boleh menghubungkan

contoh terbaik delete dari facebook, twitter dan di handphone
canggih korang tu.delete smua gambar beliau.delete semua benda yang
boleh buat korang teringat kan beliau.delete massage,delete gambar.
ni bagi mengelakkan korang terus mengongkong fikiran korang dari 
terus ingt kat beliau.selagi korang dok ingat kat beliau mcm mna nak 
move on kan kan?



elakkan bersua muka

bagi aku.mula mula nak hilangkan perasaan syg,suka or even cinta korang
kat sapa sapa.korang haruslah berusaha untuk tak bersua muka dengan beliau .
kalo terpaksa.macam orang tu satu kelas ke.jiran korang ke.elakkan dari
tengok beliau .belajar utk didik hati korang supaya kuat dari rasa sedih
atau kecewa.selalulnya bila kita tgok orang yang kita suka gembira.rilek je.
kita for sure akan rasa kecewa and down sangat sangat kan? so better korang
avoid dari seksa diri korang dengan cara elakkan bersua muka.



berfikiran positif

ni pun salah satu cara yang agak berkesan.bagi pendapat aku.korang
still takleh lupakan awek,kekasih or whatever tu sebab nya korang still
fikir yang korang takkan jumpa yang lagi baik dari beliau kan? and bila
ada yang nak kenal korang.korang rasa EX korang tu lebih hebat dan lebih
 baik.korang banding banding kan.dan macam kita semua tahu.korang akan
selalu menang kan orang yang korang sayang.for sure la kan? ada baik nya
korang berfikiran positif.terima dia seadanya.mungkin kelebihan orang laen
 korang tak nampak lagi di saat ni.tapi mungkin satu hari nanti.sapa tahu kan?

berfikiran negatif

berfikiran negatif kepada orang yang korang nak lupakkan tu.
set mind korang yang beliau  beliau ni jaat dan akan terus lukakan
hati serta jiwa korang.so prevention is better than cure la kan? kalo
korang rasa rindu ke apa ke.cepat set mind yang orang orang tu langsung
tak fikir pun pasal korang.so buat apa nak bersusah payah nak pikir pasal
orang yang tak fikir langsung pasal kita kan?ini penting sebab dengan
cara ni la kita akan move on dengan lebih tekad dan lebih kuat.

penuhi masa lapang

ini penting supaya masa korang takda utk disia siakan untuk
mengingati orang yang tak sepatutnya.kalo cuti cuti weekend tu kuar
ngan member yang satu kepala.pi tepi pantai hirup udara segar sambil 
makan jagung bakar.kan lebih indah tu?
*ehem.tak abis abis ngan jagung kan? -,-*
daripada korang buang masa dok fikir tentang orang yang tak sepatutnya.
baik la korang enjoy dengan hidup sekarang.eh.muda hanya sekali.so
penuhi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah ya.

mengikut cara islam

bagi kita as a muslim.kita harus ingat Allah yang memberi perasaan itu
dan Allah juga yang berhak mengambilnya balik dari kita.mintak doa banyak
banyak supaya Allah ambil perasaan syg tu kalo itu bukan hak kita.aku ada 
pengalaman dengan seorang member ni.dia pernah bagitau aku betapa dia
rindu sangat kat seorang perempuan ni.dia tak pernah contact pun dengan
perempuan ni.just rakan sekuliyah je.tapi hati tertarik dan perasaan rindu tu
datang.ak tanya dia apa dia buat kalo dia rindu? dia kata dia amik wudhu and
then solat 2 rakaan supaya perasaan tu hilang.begitu indah Allah mendidik
hambaNya.sebab kita tahu yang lebih berhak dirindui wajibnya Allah
dan Rasulullah.

da banyak sgt ni tips yang aku bagi kat korang kan? ehem.
*padahal da takda idea da.-,-*
so kepada sesiapa yang dalam keadaan sedih pilu, jiwa kacau atau
jiwa bernanah. bley la amik pakai tips tips yang aku bagi ni.mana tahu 
mampu membantu korang dalam merawati hati korang kan? sesungguhnya 
Allah tak merubah nasib seseorang itu melainkan dia berusaha utk 
merubah nasibnya sendiri.ayuhh bangkit! kuatkan semangat.


beliau ! beliau ! siapakah beliau ?


p/s: kalo takut dilambung ombak.bina benteng siap siap.hee.

terima kasih daun keladi.komen komen kalo sudi.

7 comments:

ShazwanZahry said...

ngeheheh...
terbaik tips ni...
tapi utk melupakan seratus peratus memang tak mungkin melainkan kene amnesia =P

hidup mesti diteruskan..
bunga bukan sekuntum..
kumbang bukan seekor..

^_^

♥ Cik Zack's ♥ said...

nice tips dear :) yeahhhh move on ! move on ! :)

Feza said...

dah lama putus cinta tapi still tak boleh lupakan dia. loser gila rasanya. btw jemput baca ni http://fezapunyerblog.blogspot.com/2012/01/let-go.html

~Filzati Zulkepli~ said...

nice miss epa! bila betul2 nk lupakan dia tu, selalu2la ingat Allah :) sibukkan diri, spend time dgn kwn2 lama2 boleh la lupa tu :)

Cik Bambam said...

but memory remain.. so howw??!! :P

khaifaiz said...

alangkah bahagia bila semuanya dapat dipraktikkan...

Puan Kutu said...

emm akk tak pernah ada kekasih lama.hoho..